Fermierii, stimulați să-și extindă suprafețele cultivate cu orz de bere

Date:

Asociația Berarii României, în parteneriat cu compania Soufflet Malt România, cu sprijin tehnic acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin direcțiile pentru agricultură județene, lansează o serie de seminarii cu fermierii locali pentru a le stimula interesul de a cultiva orzoaică de bere.

Berarii României anunță că „în cadrul seminariilor care vor fi organizate în 2022 la Buzău și Târgoviște și a celor vizate pentru anul 2023, fermierii vor primi informații legate de avantajele realizării acestui tip de cultură, una cu o profitabilitate atractivă, cu particularitățile, tehnologiile și tratamentele necesare, precum și detalii despre piața de desfacere, orzul de bere fiind foarte solicitat de industria de bere.

În ultimii ani, disponibilitatea orzului pentru malțificare de pe piața locală, ca materie primă de bază în producția berii, a fost una redusă, acoperind în prezent doar aproximativ 50% din cantitatea necesară industriei. Costul cu energia pentru producția malțului a crescut de la aproximativ 46% anul trecut la 63% anul acesta, punând o presiune enormă pe găsirea de soluții tehnice pentru a menține competitivă producția locală de malț în fața importurilor (care reprezinta aproximativ 35% din necesarul de materie primă pentru producția de bere din România)”.  

Dragoș Telehuz, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Este lăudabil interesul constant al industriei de bere de a achiziționa într-o proporție cât mai mare ingrediente autohtone în procesul de fabricare al berii. Prin strategiile pe care le aplicăm în Ministerul Agriculturii susținem producătorii locali în extinderea suprafețelor cultivate cu orzoaică, materie primă care, alături de hamei, poate fi procesată în lanţul integrat de producție. De aceea, împreună cu industria berii organizăm în perioada următoare o serie de seminarii pentru informarea fermierilor cu privire la avantajele culturii orzului de bere. Sperăm ca aceste mesaje pozitive pentru fermieri atât din partea industriei, cât și din partea ministerului să îi determine pe aceștia să dezvolte aceste culture.” 

Ionuț Oprea, director executiv al Soufflet Malt, cel mai mare producător de malț din România: „Importurile de orz pentru bere au crescut semnificativ, atât ca volum, dar mai ales din punct de vedere al costurilor. Întrucât una dintre sursele de import, Ucraina, a devenit aproape imposibil de accesat în contextul războiului, a fost necesară reorientarea către alte țări de proveniență, precum Danemarca și Franța. Deoarece toți producătorii europeni se concentrează pe aceleași surse în această perioadă, costurile au crescut foarte mult și ne așteptăm să crească în continuare.” 

Julia Leferman, director general Asociația Berarii României: „Avem nevoie de ajutorul autorităților în încurajarea și sprijinirea fermierilor locali pentru a extinde suprafețele cultivate cu orz pentru malțificare. De asemenea, sunt necesare programe pentru susținerea creșterii eficienței energetice și de producere de energie din surse regenerabile de către companiile mari care să fie ușor de accesat și cu proceduri simplificate. Sectorul berii este total fiscalizat, un plătitor de taxe corect și transparent, de aceea considerăm că poate beneficia de sprijin din partea autorităților.”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...