Finanțare pentru consolidarea antreprenoriatului cultural

Date:

Proiecte culturale cu deschideri largi economico-sociale sunt beneficiare ale unor noi finanțări prin Programul RO-Cultura, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021. Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a semnat contractele de finanțare a 17 proiecte selectate în cadrul apelului Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3). Apelul a fost lansat în 2021 și dispune de un buget total de 3,3 milioane euro. Au fost depuse 80 proiecte. Au fost selectate pentru finanțare 6 proiecte ale unor SRL-uri 9 proiecte ale unor ONG-uri din domeniul cultural-creativ, precum și 2 proiecte ale unor instituții culturale. 

În contextul semnării contractelor de finanțare, ministrul Lucian Romașcanu a reiterat apelul către mediul privat de a investi în cultură: „Am avut de-a lungul timpului mai multe sesiuni de semnare de contracte și am realizat că oamenii trebuie să știe ceea ce face Ministerul Culturii, în general, și în particular prin Unitatea de Management a Proiectului, pentru cultura românească. Astăzi am semnat contractele de finanțare aferente celui de-al treilea apel dedicat antreprenoriatului cultural. Această sesiune de proiecte, derulată în 2021 cu suma maximă alocată de 200.000 de euro per proiect, nu ajută doar fenomenul cultural, ci şi tot ceea ce înseamnă  beneficii conexe – locuri de muncă, gradul de acces al publicului larg la cultură ş.a. Per total, pe RO-Culturas s-au primit şi derulat 34 de milioane de euro, iar pe zona de antreprenoriat cultural s-au alocat 7,6 milioane de euro. 

Totodată, avem un buget mai mare decât în anii trecuți, ceea ce ne-a permis să fim generoși atât cu instituțiile subordinate – investiții și programe culturale, dar să și creștem suma alocată pentru Institutul Național al Patrimoniului, pe partea de Program Naţional de Restaurare. Mai mult, prin Unitatea de Management a Proiectului am încheiat toată partea birocratică pentru semnarea celui de-al treilea Acord-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru proiecte de refacere, restaurare și reconstrucţie de monumente istorice.”

Bogdan Trîmbaciu, director, Unitatea de Management a Proiectului: „Deși proiectele s-au depus într-o perioadă în care întâlnirile față în față nu au fost posibile, 64 din cele 80 de cereri de finanțare depuse au implicat o entitate culturală din cele trei State Donatoare, ceea ce întărește convingerea că, mai cu seamă în sectorul cultural-creativ, cooperarea bilaterală este o necesitate și aduce plus valoare proiectelor în ansamblu.”

Implementarea proiectelor va duce la crearea a peste 100 de locuri de muncă. Peste 120.000 de persoane se estimează că vor participa la activitățile culturale finanțate din cele 17 proiecte: rezidențe artistice, expoziții de artă contemporană și fotografie, tabere de creație, scurtmetraje și documentare, reprezentații de teatru și dans, concerte, festival medieval, curatoriat și antreprenoriat cultural și multe altele.

Indicatorii urmăriți la nivelul celor 17 proiecte sunt: aproximativ 220 de profesioniști cu competențe/expertiză dezvoltate la locul de muncă; peste 250 de activități de artă contemporană organizate; aproximativ 30 de abordări inovative referitoare la patrimoniul cultural, sprijinite în vederea dezvoltării publicului; peste 30 de producții referitoare la minoritățile sociale, etnice și culturale.

În sesiunile 1 și 2 ale programului „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”, s-au înregistrat 23 de proiecte finanțate (11 finalizate, 12 în implementare): film, teatru, artă contemporană, fotografie, etc. (exemple: digitizarea și valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive fotografice din România care a fost constituită de Mihai Oroveanu, istoric de artă, fotograf și fost director al Muzeului Național de Artă Contemporană).

Mai multe informații despre progresul în implementarea proiectelor finanțate în cadrul Programului RO-Cultura: www.ro-cultura.ro; www.facebook.com/ProgramulRoCultura 

Foto: Ministerul Culturii

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...