Finanţare pentru Universitatea de Vest prin programul ROSE

Date:

Universitatea de Vest din Timișoara a obţinut o finanțare de aproape 2,2 milioane lei pentru proiectul West Summer University, prin Schema de granturi competitive pentru universități din cadrul Proiectului privind Învăţământul Secundar/ Romania Secondary Education Project – ROSE.

West Summer University este un proiect de tradiție al universităţii timişorene, pentr „promovarea învățământului superior, în vederea prevenirii abandonului școlar în rândul elevilor de liceu. Se adresează în special celor de clasa a X-a și a XI-a care trăiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există școli în proximitate”, elevilor „care provin din familii cu venituri mici, sunt istoric discriminați pe baza etniei, au unul sau ambii părinți care lucrează în străinătate sau au cerințe educaționale speciale”. Pe durata următorilor trei ani, 600 de elevi vor cunoaşte activitatea de cursuri, seminarii, laboratoare reprezentative pentru anul I de studiu, vor beneficia de consiliere privind orientarea în carieră, activități de socializare, discuții pe teme educaționale. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea apreciază că „proiectul răspunde unui obiectiv major din planul managerial, promovarea șanselor egale, adică asigurarea unei mai mari cuprinderi în învățământul superior a elevilor proveniți din mediul rural, din familii cu nivel socio-educațional scăzut, a elevilor cu cerințe educaționale speciale. Practic, vorbim de valorificarea rezervei de talent din rândul grupurilor de tineri mai slab cuprinse în învățământul superior. Experimentarea vieții de student în UVT permite elevilor să ia o decizie informată în ceea ce privește alegerea facultății, fapt ce conduce la scăderea abandonului”.

Proiectul ROSE (prezentat pe larg în Economistul la data lansării) „își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terţiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat”, este „finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare” şi este implementat de Ministerul Educației Naționale în perioada 2015-2022.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenții economici din județul Ilfov anunță 2720 de locuri...

Finanțare de 19 milioane euro pentru Mitiska REIM cu asistență asigurată de PeliPartners

PeliPartners anunță că, printr-o echipă coordonată de Carmen Peli,...