Forum de afaceri România-Croația

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) și Lifestyle Check IN din Split au organizat Forumul de afaceri România-Croația, marcând 30 de ani de relații diplomatice între România și Croația. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Carol I a Palatului CCIB și a avut ca obiective „promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante”.

Din delegaţia croată, condusă de Monica Ioanițescu, fondatoarea Lifestyle Check IN, au făcut parte oameni de afaceri ce activează în: construcții, turism, industria ușoară, distribuție FMCG, produse de lux, cercetare-dezvoltare-inovare, consultanță în domeniul proiectelor europene, consiliere, servicii și comerț în domeniul infrastructurii, media, educație, precum și reprezentanți ai unor organizații de afaceri și ai unor unități administrativ-teritoriale, inclusiv reprezentanți ai diasporei române din Republica Croația. 

A participat E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România.

După cum informează CCIB, „în deschiderea evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, dar şi despre relațiile deosebit de bune dezvoltate de Camera bucureșteană cu membrii corpului diplomatic și cu organizațiile similare de pe toate continentele”.

Ambasadorul Maria Kapitanovič a subliniat „atenția acordată de țara sa dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice cu România și a punctat interesul oamenilor de afaceri croați pentru piața țării noastre. În opinia înaltului diplomat, agricultura, tehnologia informației, logistica și turismul sunt domenii în care antreprenorii din cele două țări pot dezvolta proiecte reciproc avantajoase”.

CCIB subliniază că „în a doua parte a evenimentului, oaspeţii și-au prezentat activitatea și au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB.

Atât în timpul Forumului, cât și în convorbirile B2B au rezultat oportunități de afaceri care ar putea să contribuie la internaționalizarea afacerilor firmelor românești interesate. 

Un accent deosebit s-a pus în cadrul Forumului de afaceri pe colaborarea între asociațiile de antreprenori femei din cele două țări. În context, s-a semnat un Acord de cooperare între Organizația femeilor antreprenor (OFA) UGIR și Asociția Femina din Split. În marja Forumului și în baza cooperării existente cu parteneri din Croația, Daciana Ungureanu din Novaci-Gorj a prezentat o parte din colecția sa etnografică. 

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din Croația sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB”. 

CCIB reamintește că „în primele șapte luni ale acestui an, volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a cifrat la 445 milioane euro (+32% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 261 milioane euro (+60%), iar importul, 184 milioane euro (+6%)”.

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...