Frexit după Brexit? Pro-europeanul Emmanuel Macron amenință și el cu ieșirea Franței din UE

Date:

Candidatul independent de centru-stânga la președinția Franței, Emmanuel Macron, a șocat cu declarații războinice la adresa Uniunii Europene după ce distanța din sondajele de opinie dintre el și contracandidata sa conservatoare Marine Le Pen a început să se micșoreze rapid.

Emmanuel Macron, cotat încă cu prima șansă pentru câștigarea turului doi ale alegerilor prezidențiale din Franța, a avertizat că Frexit va avea totuși loc dacă Uniunea Europeană nu se va reforma rapid. Declarația a fost făcută cu ocazia unui interviu pentru BBC, după ce atitudinea constant anti-UE a lui Le Pen pare a-i crește acesteia sprijinul în rândul electoratului tot mai nemulțumit de efectele globalizării.

Fostul ministrul al economiei, Macron, care a părăsit Partidul Socialist al lui Francois Hollande, și a pus bazele unui nou partid, declarat de centru-stânga, En Marche! a spus că „disfuncționalitățile” Uniunii Europene „nu sunt sustenabile”.

Francezii sunt chemați la urne duminică, 7 mai, pentru a decide cine-i va urma la Palatul Elizee celui mai nepopular președinte francez, socialistul Francois Hollande.

„Sunt pro-european, și am apărat constant în această campanie ideea europeană și politicile europene pentru că eu consider că este extrem de important pentru poporul francez și pentru țara noastră locul câștigat în cadrul globalizării. Dar în același timp trebuie să recunoaștem realitatea, să ascultăm vocea poporului și să realizăm că oamenii sunt extrem de supărați și nerăbdători, iar disfuncționalitățile UE nu mai sunt sustenabile”, a spus Macron.

Într-o schimbare bruscă a discursului din campania electorală, Macron a declarat că din prima zi a mandatului de președinte se va preocupa atât de reformarea din temelii a Uniunii Europene cât și a proiectului francez pentru Europa. Iar dacă cumva ar permite continuarea politicii UE în aceeași direcție ca până acum, asta ar echivala cu o „trădare”. El a ținut să adauge: „nu-mi doresc să fac așa ceva. Deoarece imediat după vot, vom avea ori Frexit ori vom avea din nou Frontul Național al lui Le  Pen.”

Candidata de dreapta câștigă tot mai multă popularitate în comunitățile rurale franceze, puternic afectate de șomaj și sărăcie. Macron a pierdut șase procente în fața lui le Pen în ultima săptămână, potrivit celor mai recente sondaje privind intenția de vot, însă este creditat în continuare ca principalul favorit, conducând la o diferență de 20% în fața lui Le Pen la intențiile de vot. Totuși, tabăra nehotărâților, deosebit de numeroasă, 22% din totalul alegători, poate înclina balanța în mod neașteptat pentru o victorie spectaculoasă a lui Le Pen, care ar deveni prima femeie președinte a Franței.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

CCIR solicită urgentarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Hidroelectrica prelungește Acordul cadru cu Hidroserv

Hidroelectrica a semnat astăzi – 29 Noiembrie 2023, un...