Grupul ALPLA, lider mondial în soluții de ambalare și reciclare din plastic, construiește o fabrică de reciclare la Târgu Mureș. Pentru aceasta, lansează operațiuni comune de reciclare a PET-urilor în România, împreună cu Ecohelp SRL și United Polymer Trading AG (Elveția), investind în instalarea unei linii de extrudare pentru reciclarea sticlelor din plastic. Granulele provenite din reciclare vor fi utilizate pentru fabricarea de preforme și sticle noi, în vederea consolidării ciclului materialelor provenite din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. Ținta stabilită de cele trei companii este producția anuală a 15.000 de tone de PET reciclat post-consum, de calitate alimentară (rPET). ALPLA acționează ca un specialist în reciclare și ca producător de preforme și sticle, iarEcohelp furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care vor trece printr-un proces de extrudare pentru a produce granule de rPET de înaltă calitate. UPT este proprietarul instalației de reciclare rPET Cumapol Emmen din Olanda și este specializată în comerțul cu materiale plastice și materiale reciclate. Suma totală investită în fabrică și în infrastructura aferentă se ridică la aproximativ 7,5 milioane euro, iar extinderea fabricii creează 15 noi locuri de muncă.

Günther Lehner, președintele ALPLA, responsabil pentru dezvoltarea departamentelor de sustenabilitate și economie circulară: „Obiectivul nostru este să stabilim un ciclu de viață complet al ambalajului – de la sticlă la sticlă – în special în regiunile unde colectarea și reciclarea deșeurilor au potențial de dezvoltare. Asocierea noastră în acest joint-venture este un pas strategic și important în această direcție”.

Georg Lässer, șeful departamentului de reciclare corporativă ALPLA: „Vedem o cerere din ce în ce mai pronunțată din partea clienților noștri pentru materialele reciclate. Nevoia și dorința clienților noștri de a recicla ne oferă oportunitatea de a stimula proiecte de investiții”.

Cristina Bogdan, Sustainability Manager: „Suntem o companie inovatoare, cu o puternică dorință de sustenabilitate, care îşi consolidează şi îşi dezvoltă constant serviciile prin implementarea de soluții și facilități care sporesc calitatea mediului înconjurător. Viziunea noastră este să utilizăm resursele naturale într-un mod eficient și sustenabil cu ajutorul energiei regenerabile și a materialelor durabile, reciclate corespunzător, iar reducerea gradului de poluare este unul dintre dezideratele noastre. Expertiza vastă pe care o deținem în acest domeniu, capacitățile tehnice și experiența bogată a partenerilor alături de care am creat acest joint-venture contribuie la reducerea gradului de poluare”.

Rainer Widmar, director regional CEE la ALPLA: „Prin această investiție aducem expertiza noastră în materie de reciclare clienților noștri din regiune, permițându-ne să operăm pe piață într-o proximitate și mai mare”. 

ALPLA se caracterizează ca „lider mondial în dezvoltarea și producția de soluții inovatoare de ambalare din plastic. În prezent, aproximativ 21.600 de angajați din întreaga lume produc sisteme de ambalare personalizate, sticle, capace și piese turnate în cele 178 de locații din 45 de țări. Ambalajul de înaltă calitate este utilizat într-o gamă largă de domenii, inclusiv pentru alimente și băuturi, produse cosmetice și de îngrijire personală, detergenți de uz casnic, agenți de spălare și curățare, produse farmaceutice, uleiuri de motor și lubrifianți. ALPLA operează propriile fabrici de reciclare pentru PET și HDPE în Austria, Polonia, Mexic, Italia și Spania. Pe piața din România este prezentă din 2011, an în care a deschis prima fabrică de producție în București. În 2017, ALPLA s-a extins în Timișoara și a achiziționat în Brașov compania Star East Pet România. În anul 2018, a achiziționat Argo SA și a dezvoltat expertiza în fabricarea de ambalaje pentru sectorul farmaceutic și agro”.

DISTRIBUIȚI