Guvernul Rusiei își rezervă dreptul de a manipula macroindicatorii economici

Date:

Trecerea agenției naționale de statistică Rosstat sub controlul Ministerului rus de Economie a trezit îngrijorarea analiștilor privind faptul că odată ajunsă sub această conducere indicatorii cei mai importanți de monitorizare a stării economiei Rusiei oferiți de agenție vor începe să fie măsluiți, transmite AFP.

Datele Rosstat au reprezentat până acum cel mai bun instrument de măsurare a gravității crizei economice din Rusia, care a fost declanșată în urmă cu trei ani odată cu scăderea prețurilor petrolului și a sancțiunilor aplicate de Occident statului rus după anexarea de către acesta a peninsulei Crimeea.

În contextul în care populația Rusiei este din ce în ce mai îngrijorată de scăderea puterii de cumpărare a rublei și de alegerile electorale de anul viitor, percepțiile cu privire la economie și perspectivele sale de dezvoltare sunt subiecte delicate.

La aceste îngrijorări se adaugă și întârzierile pe care le-a avut Rosstat în ultimul timp în publicarea rapoartelor și corecțiile majore pe care le-a făcut în datele sale după ce agenția a adoptat metode noi de calcul, în linie cu standardele europene.

Problemele care au rezultat din adoptarea acestei noi metodologii au determinat Kremlinul să treacă agenția din subordinea prim-ministrului Dmitri Medvedev, sub conducerea Ministerul Economiei pentru a avea un control mai mare asupra datelor publicate de Rosstat, transmite AFP.

Subordonarea agenției de statistică prim-ministrului este mai mult administrativă, în timp ce Ministerul Economiei se bazează pe datele Rosstat în elaborarea programelor guvernamentale.

Analiștii se tem că apropierea alegerilor prezidențiale va pune  presiune pe Rosstat să furnizeze statistici care să prezinte situația economică din Rusia mult mai roz decât este de fapt, la fel cum se întâmpla în perioada propagandei sovietice.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Evoluțiile săptămânii trecute: bitcoin și ether în ușoară scădere

Bitcoin a avut un început de februarie mai complicat,...

Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea piețelor  

Noul an a adus un optimism reînnoit, iar bursele...

Decalogul schimbărilor aplicabile de la 1 ianuarie 2023 în domeniul gestionării deșeurilor

Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România (foto) În...