În 10 ani, încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50%

Date:

Cu ocazia celei de-a 9-a ediții a Summitului Romanian Business Leaders, care marchează totodată 10 ani de la înființare, Fundația a lansat un nou proiect – Barometrul RBL, care arată, între altele, că încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani.

Raportul face o trecere în revistă a evoluțiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii își propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizați. Selecția actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanței acestora pentru sănătatea și performanța economică a României. 


Barometrul RBL evidențiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât și cele în care există în continuare decalaje considerabile față de Uniunea Europeană și care necesită intervenții ferme. 

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără:

  • sectorul energetic– România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, depășind cu 9% media UE;
  • mediul antreprenorial– în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate și juridice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut;
  • absorbția fondurilor europene a înregistrat o creștere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

Între cele cu trend descendent se regăsesc: 

  • sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene;
  • economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE;
  • rată de reciclare a deșeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013  la 14%, cu 33% mai puțin decât media europeană.

Având în vedere ocazia aniversară, Barometrul RBL conține și un studiu cantitativ în care au fost adresate, din nou, o serie de întrebări lansate și acum 10 ani. Una dintre cele mai importante concluzii este aceea că opinia românilor  față de antreprenoriat s-a schimbat semnificativ în bine în acest interval. Totodată, viziunea respondenților asupra încrederii în forțele proprii pentru a schimba ceva în România a crescut de la 1 din 7 români la 1 din 3. În sfera profesională, românii acordă cea mai mare încredere  micilor întreprinzători din orașele de apartenență.

Informațiile incluse în Barometrul RBL  provin din surse publice, marcate pe întreg parcursul documentului.  Raportul integral poate fi descărcat aici: https://www.rbls.ro/barometru/

_________________

Summitul RBL din 8-9 septembrie a reunit peste 250 de antreprenori și executivi de top din România. Din 2012, Summitul este evenimentul central al comunității RBL și reunește anual sute de lideri din business care investesc timp, bani și energie în programe care îmbunătățesc educația, antreprenoriatul și buna guvernare în România.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Reglementarea activităților casnice: Avantaje și provocări practice

de Claudia Sofianu (foto), Partener, liderul departamentului Impozit pe...

BCR lansează o ofertă specială de credit ipotecar cu o dobândă fixă pe trei ani, de la 4,99%

Banca Comercială Română (BCR) lansează o ofertă specială de...

Cum ar putea specialiștii fiscali să utilizeze instrumentele AI: 10 moduri de acțiune

de Andra Cașu, Partener, liderul departamentului Taxe directe, EY...