Rata de absorbție a fondurilor europene alocate României în exercițiul bugetar 2007-2013 va depăși 90%, un rezultat bun, ținând cont că a fost prima finanțare pentru țara noastră, a declarat miercuri comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, în cadrul unei conferințe de presă la sediul SNSPA.

Pierderile din acest prin program sunt estimate la două miliarde de euro. Însă comisarul european a precizat că discuțiile legate de viitorul Uniunii Europene lasă să se întrevadă o diminuare a fondurilor de coeziune, motiv pentru care România trebuie să fie mai activă în sensul creșterii absorbției fondurilor alocate pentru exercițiul bugetar 2014-2020.

Totodată, aceasta a subliniat că 39 de municipalități vor avea răspunderea în cheltuirea fondurilor europene, motiv pentru care administrațiile locale trebuie să elaboreze proiecte credibile, ceea ce până în prezent nu s-a petrecut.

Printre motivele nivelului redus al absorbţiei în intervalul 2014-2020, Creţu a invocat ”slaba capacitate administrativă şi lipsa de expertiză pentru elaborarea de proiecte de calitate, de proiecte mature”.