Îndatorarea totală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintă 42% din PIB

Date:

Creditul neguvernamental, exceptând și creditele contractate de către sistemul bancar, de la băncile mamă este de 42% din PIB, mai mic decât creditul bancar.

Îndatorarea totală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintă 42% din PIB, îndatorare ce cuprinde și creditele cesionate pentru că, deși acestea dispar din bilanțul băncilor, ele rămân totuși sub formă de datorii către creditori și afectează capacitatea acestora de a accesa alte credite pe viitor, a afirmat Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

„Din punct de vedere statistic, intermedierea financiară este redusă, dacă privim din perspectiva creditorului. Dacă privim însă și din perspectiva debitorului, și noi la BNR dorim să avem o abordare completă a aspectelor de stabilitate financiară, constatăm că îndatorarea totală este semnificativ mai mare decât creditarea totală în sectorul bancar. Îndatorarea totală a companiilor nefinanciare și a populației reprezintă 42% din PIB, din care 26% din PIB este îndatorarea totală a companiilor nefinanciare. Diferența dintre creditarea bancară totală și îndatorarea totală provine pe segmentul companiilor de la băncile nerezidente și de la firmele mamă precum și de la IFN-uri”, a declarat viceguvernatorul BNR.

De asemenea, intermedierea financiară calculată ca pondere a creditului bancar în PIB a ajuns la 29% la sfârșitul anului trecut, față de 38% în anul 2008, aceste valori fiind cele mai scăzute din Europa.

Oficialul BNR a mai adăugat că a reducerea masivă a creditelor neperformante printr-un program complex de măsuri pus în practică începând cu anul 2014 a contribuit pe deoparte la curățirea bilanțului băncilor, dar pe de altă parte la provizionarea integrală și scoaterea din bilanț a unor credite.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Angajații potriviți sunt tot mai greu de găsit, cu impact direct în economie. Ce soluții sunt

de Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de...

Sondaj CEC Bank: 3 din 4 români susțin că își vor petrece acasă vacanța de iarnă   

   4 din 5 români au alocat un buget de sub...

Magnetico Sibiu 2023: „Un studiu indică faptul că ar trebui să avem 3 specialiști de HR la fiecare 200 de angajați”

Specialiști din domeniul resurselor umane s-au reunit, pe 22...