ING și BCR revizuiesc în jos prognoza de creștere economică a României

Date:

ING Bank a revizuit de la 4,7% la 3,5% prognoza de creștere economică în 2018, după datele aferente primului trimestru, care arată o încetinire considerabilă a creșterii PIB, conform Profit.ro.

ING se așteaptă ca BNR să nu mai majoreze dobânda cheie în acest an și vede dificultăți mult mai ridicate pentru Guvern să atingă ținta de deficit, în contextul unei evoluții mai slabe a economiei. BCR a revizuit, de asemenea, prognoza de creștere de la 4,7% la 4,1% pentru acest an. Statistica a anunțat azi o creștere de 4% în primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similară din 2017 și o stagnare față de ultimul trimestru din 2017.

De asemenea, economiștii BCR au fost mai rezervați în prognozele anterioare și anticipau o stagnare a PIB față de ultimul trimestru din 2017 și un avans anual de 4,7%. Atât BCR, cât și ING se așteaptă ca economia să arate un avans mai mare în al doilea trimestru.

Potrivit ING, BNR va fi grevată de politica fiscală suboptimă în continuare, în condițiile în care alegerile din 2018 și 2019 e puțin probabil să aducă ajustări fiscale. Astfel, BNR va relua întărirea politicii monetare mai ales pentru a preveni deprecierea leului și să evite, astfel, ciclul de depreciere-inflație-depreciere, notează ING.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura oferă României premisele de a deveni centru regional logistic și de producție

România are argintul pe podiumul european al importatorilor și...

De ce e greu de prezis ce decide Fed

de Mohamed A. El-Erian S-ar putea crede că prezicerea următoarelor...

Star Taxi – creștere de 30% a numărului de mașini disponibile la nivel național

25 de lei plătesc în medie românii pentru o...