Întâlnire a Camerei bucureștene de comerț cu reprezentanți ai Primăriei Chișinău

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a găzduit o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Chișinău, Olga Ursu, viceprimar și Natalia Ixari, consilier la Cabinetul primarului general. Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu Agenția Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) și moderată de dr. Mihai Ionescu, președinte executiv al ANEIR, copreședinte al Consiliului de Export al României. Au participat reprezentanți ai mediului de afaceri bucureștean, membri ai ANEIR și CCIR, consiliera economică și comercială a Ambasadei Republicii Moldova în România, Lucia Mursa, Clementina Ion, director în Departamentul de Comerț Exterior din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

CCIB anunță că „principalele obiective ale evenimentului au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale dintre România și Republica Moldova, în mod special la nivelul capitalelor celor două state, identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele și asociațiile participante, precum și implicarea și sprijinul pe care îl poate oferi Primăria Municipiului Chișinău în acest proces.

În calitate de gazdă a evenimentului, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a Camerei bucureștene, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care asigură circa 25% din PIB-ul țării, concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. Prezentând oaspeților activitatea și serviciile instituției pe care o conduce, președintele Stocklosa a subliniat disponibilitatea CCIB de a colabora cu Primăria Municipiului Chișinău, cu instituții și firme din statul vecin  pentru îndeplinirea obiectivelor rezultate din decizia Consiliului European din 23 iunie a.c. de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Mulțumind pentru invitația la întâlnirea de lucru, viceprimarul Olga Ursu a făcut o interesantă prezentare a programelor de dezvoltare economică a Chișinăului, inclusiv a proiectelor investiționale gestionate de Primăria Generală, invitând firmele prezente, precum și altele potențial interesate să fie active pe piața Republicii Moldova, asigurându-le de sprijinul care poate fi acordat atât de instituția pe care o reprezintă, cât și de alte organizații și oficii implicate în realizarea programelor existente și viitoare.

În acest context a prezentat Harta investițională a Municipiului Chișinau 2022 cu oportunități de investiții în capitala Republicii Moldova, în diferite domenii, care se actualizează permanent și poate fi descărcată de pe site-ul gestionat de Primăria Generală.

În continuare, reprezentanții firmelor și asociațiilor participante la întâlnire, activând în domenii cum ar fi IT, industria chimică, construcții, prelucrarea lemnului, confecții textile, creații de modă, echipamente de încălzire și aer condiționat, transporturi internaționale de mărfuri și călători, turism internațional au prezentat propuneri de cooperare cu parteneri din Republica Moldova, exprimând și interesul pentru participarea la proiecte de investiții. Totodată, evenimentul a fost un excelent prilej pentru oamenii de afaceri români de a intra în dialog cu reprezentanții Primăriei Municipiului Chișinău.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să acceseze Harta investițională a Municipiului Chișinau 2022, sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB”.

CCIB subliniază că „în primele nouă luni ale acestui an, volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a cifrat la 2,6 miliarde USD (+46,8% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 1,7 miliarde USD (+43,6%), iar importul 0,9 miliarde USD (55,9%)”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...