Investitorii individuali rămân fideli acțiunilor tech, în ciuda volatilității recente

Date:


  • Companiile din domeniul tehnologiei domină topul eToro al acțiunilor deținute la sfârșitul primului trimestru, în ciuda amenințării la adresa sectorului cauzate de creșterea ratelor dobânzilor.
  • Tesla și Nio rămân pe primele locuri la sfârșitul primului trimestru, acolo unde s-au situat și în cea mai mare parte a anului trecut

Investitorii individuali rămân fideli acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, în ciuda faptului că sectorul a fost printre cele mai afectate de volatilitatea pieței din ultima vreme. Datele furnizate de eToro arată că nouă dintre cele 10 cele mai deținute acțiuni de către utilizatorii săi la nivel global la sfârșitul primului trimestru erau acțiuni din domeniul tehnologiei.

Singura acțiune din top 10 care nu este o acțiune din domeniul tehnologiei este GameStop, retailerul de jocuri video ale cărui acțiuni au crescut cu peste 40% în ultima lună. Acțiunile sale au primit un nou imbold săptămâna trecută, după ce compania a anunțat o divizare a acțiunilor.

Ben Laidler, strategul pentru piețe globale de la eToro, spune: „Acțiunile din domeniul tehnologiei au fost printre cele mai afectate în 2022, Nasdaq fiind într-o perioadă de corecție și cu mai multe nume mari considerabil subevaluate. Există mai multe motive pentru această situație. Evident, unul dintre motive este războiul din Ucraina, care a afectat încrederea investitorilor în general. Dar poate mai relevant pentru sectorul tehnologic este faptul că marile economii – și în special SUA – au început să crească ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii ani.

Inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor tind să lovească acțiunile din sectorul de tehnologie mai puternic decât alte sectoare, deoarece evaluările lor se bazează pe câștigurile viitoare și nu pe cele prezente. Problema este că, într-un mediu de inflație ridicată/creștere a ratelor dobânzilor, acele câștiguri viitoare valorează mai puțin și, teoretic vorbind, fac sectorul mai puțin atractiv.”

Datele eToro arată că producătorii de vehicule electrice Tesla și rivalul său chinez Nio sunt cele mai deținute acțiuni de pe platformă atât la nivel global, cât și în România, ceea ce indică faptul că investitorii văd potențialul pe termen lung al domeniului. Numărul investitorilor care dețin acțiuni Tesla a crescut cu 12% (17% în România) între T4 2021 și T1 2022, în timp ce a existat o creștere de 6% (10% în România) a numărului de investitori care dețin acțiuni Nio în această perioadă de timp.

Amazon (+13% față de T4 2021) și Apple (+12% față de T4 2021) s-au menținut pe locurile trei și, respectiv, patru la nivel global, în ciuda faptului că prețul acțiunilor ambelor companii a scăzut cu aproximativ 2% de la începutul anului.

Meta Platforms, compania mamă a Facebook (+48% față de T4 2021) a urcat un loc și a devenit a cincea cea mai deținută acțiune de pe platforma eToro, în ciuda faptului că acțiunile sale au scăzut cu peste 33% în ultimele trei luni. 

Alibaba (+9% față de T4 2021), Microsoft (+27% față de T4 2021), producătorul de cipuri NVIDIA (+27% fa față de T4 2021), Alphabet, compania mamă a Google (+13% față față de T4 2021) și GameStop (-3% față de T4 2021) au completat top 10.

Compania UiPath, născută în România, a coborât de pe locul al doilea pe locul al treilea în rândul investitorilor români în T1 2022, în timp ce Apple și-a păstrat poziția a patra. Meta a devenit, de asemenea, a cincea cea mai deținută acțiune de către români (+62% față de T4 2021), iar Microsoft a intrat în top 10, arătând apetitul acestora pentru tehnologie.

Laidler adaugă: „Majoritatea acțiunilor de tehnologie sunt ciclice prin natura lor, ceea ce înseamnă că pot să fie acum la modă printre investitori și apoi aceștia să-și piardă interesul. Este adevărat că, din punct de vedere istoric, companiile de tehnologie au fost incredibil de populare printre investitori în cea mai mare parte a ultimului deceniu.

Deși sectorul s-a clătinat în ultima vreme, faptul că indicele NASDAQ, care are o pondere mare în sectorul tehnologic, a crescut cu peste 12% de la mijlocul lunii martie sugerează că recenta corecție ar putea fi de scurtă durată. 

Bineînțeles, este foarte dificil să fim siguri că așa se va întâmpla, având în vedere contextul economic incert. Dacă situația din Rusia se agravează sau dacă băncile centrale măresc ratele dobânzilor mai repede decât se estimează, atunci acest lucru ar putea avea ramificații negative pentru toate acțiunile, inclusiv pentru cele din sectorul tehnologic.

Cu toate acestea, mulți investitori ignoră în mod clar factorii macro pe termen scurt și investesc în sectorul tech din cauza oportunităților pe termen lung.”

Cele mai deținute acțiuni de către clienții eToro la nivel global la sfârșitul T1 2022

Poziția actuală(T1 2022)Acțiune  Poziție T4 2021  Poziție T1 2021
1Tesla Motors, Inc.12
2Nio Inc.21
3Amazon35
4Apple43
5Meta Platforms 617
6Alibaba58
7Microsoft810
8NVIDIA Corp1012
9Alphabet911
10GameStop Corp74

Sursă: eToro 

Cele mai deținute acțiuni de către clienții eToro
în România la sfârșitul T1 2022

Poziție actuală(T1 2022)Acțiune  Poziție T4 2021  Poziție T1 2021
1Nio Inc.12
2Tesla Motors, Inc.32
3UiPath Inc.2n/a
4Apple45
5Meta Platforms Inc934
6Palantir Technologies Inc.63
7GameStop Corp54
8Alibaba714
9Amazon.com Inc88
10Microsoft1113

Sursă: eToro 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...