Laborator pentru contracararea deficitului de acces la educație de calitate în mediul rural

Date:

Pentru contracara deficitul de acces la educație de calitate în mediul rural, Asociația Zi de Bine a realizat un laborator numit „Chimia Binelui”, la Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Curcani, județul Călărași, care „va servi ca hub educațional și de creativitate, un loc de inspirație pentru elevi și cadrele didactice”. Realizarea investiției a fost susținută de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți prefectul de Călărași, Barbu Valentin, alături de Nicușor Călin, inspector școlar general adjunct, Roxana Pațurcă, inspector școlar general, Silvia Toza, inspector școlar de chimie-fizică, Radu Szekely, expert în educație, Cătălin Bîrsan, expert OI, Ministerul Educației, Dragoș Iliescu, CEO Brio și Evelina Necula, cofondator Kinderpedia.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „Suntem încântate să anunțăm inaugurarea Laboratorului ‘Chimia Binelui’ la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Curcani. Acest laborator nu este doar un spațiu de experimentare științifică, ci și un loc în care elevii și profesorii se vor putea dezvolta într-un mod inovator și creativ. Proiectul ‘Chimia Binelui’ reprezintă un pas esențial în direcția corectă pentru a depăși provocările educaționale din mediul rural. Acest laborator va reprezenta un mijloc vital pentru îmbunătățirea accesului la cunoaștere și dezvoltarea abilităților științifice ale elevilor. În plus, abordarea inovatoare a acestei școli a dus deja la rezultate remarcabile în ceea ce privește performanțele la învățătură ale elevilor.” 

Viforel Dorobanțu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1, din comuna Curcani, județul Călărași: „În ultimele rapoarte PISA, nu stăm deloc bine la rezultatele pe științe. Teama aceasta de științele exacte o putem spulbera doar printr-un demers didactic adaptat vremurilor, în care experimentul, gândirea critică să fie cât mai prezente! Inițiativa ZDB de a crea un hub educațional pe științe vine ca o mănușă pe unul din dezideratele pentru care am devenit școală-pilot: acela de a aduce educația științifică în zona de confort a elevilor, știut fiind că noi am coborât studiul fizicii de la clasa a VI-a la clasa a V-a și studiul chimiei de la clasa a-VII-a la a VI-a.”

Realizatorii precizează că „laboratorul a fost dotat cu mobilier adecvat, catedră cu blat special, cu grosime de 12 mm, rezistent la substanțe chimice, mese cu chiuvetă cu robineți anti-acid și prize electrice 220 V, bancuri pentru elevi, dulapuri de depozitare pentru materialele didactice, halate de laborator pentru copii și profesori, kituri de eprubete și substanțe necesare experimentelor. La lansare, copiii au avut  parte de lecții interactive, demonstrații practice, experimente din fizică, chimie și biologie.

Județul Călărași se află pe unul dintre ultimele locuri în România din punct de vedere al notelor primite de elevi la evaluarea națională. Cu toate acestea, începând cu anul școlar 2021-2022, Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Curcani a fost desemnată școală-pilot, devenind astfel prima instituție de învățământ rural în care întreg procesul de predare-învățare pentru clasa a V-a a fost personalizat pe propunerile de modificare a curriculumului la nivelul școlii.

Transformarea educațională, proces la care s-a angajat din 2021 școala din Curcani, a presupus o revizuire integrală a modului de predare-învățare. Profesorii au adoptat o tehnologie modernă, renunțând la catalogul tradițional în favoarea tabletelor, telefoanelor și laptopurilor. Acest lucru a oferit părinților posibilitatea de a monitoriza evoluția copiilor în timp real, primind notificări instant în caz de absență sau notare.

În plus, tezele au fost înlocuite cu portofolii semestriale în format digital, sub forma prezentărilor CapCut, a videoclipurilor scurte sau a posterelor”.

Asociația Zi de Bine reamintește că cei care doresc să-i susțină proiectele „o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...