Liviu Moldovan, despre criza energetică: „Este o criză de aprovizionare, nu de producție”. Nu a crescut costul de producție, ci al certificatelor verzi

Date:

Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale a dat fiori consumatorilor, în ultimele luni. Acestea au generat o inflație în creștere care a început să „ronțăie” din veniturile populației. 

Prezent în cadrul evenimentului Earnings Report, organizat de BVBescu.ro analistul financiar Liviu Moldovan spune că inflația, în acest moment, este una energetică, cauzată de majorarea prețului gazelor naturale, în special în Europa, ca urmare a tensiunilor cu Rusia: „Este bine că avem inflație, dar nu neapărat chiar atât de mare. în sensul că decât să vedem minus 2% dinamică pentru indicele prețurilor de consum, adică deflație, este mult mai bine să avem inflație. Nu atât de mare însă pentru că știm că „ronțăie” din depozite, economii, pensii, salarii, care nu cresc neapărat cu același ritm. Cât va dura? Dificil de spus. Nu va depinde, ca în alte situații, de ceea ce fac băncile centrale pentru că nu este o inflație monetara sau monetaristică sau generată de prea mulți bani în piață care bântuie după prea puține mărfuri și servicii, definiția clasică. Este o inflație energetică, o inflație generată de o creștere, unii spun bulă speculativă – și nu este complet greșit – a prețurilor la energie. Că barilul de petrol nu mai e 78 USD, este 87, nu e ceva spectaculos. Nu despre asta este vorba în principal. Aproximativ o treime din prețul combustibilului la pompă este dat de prețul barilului la țiței, restul fiind tot felul de taxe și accize și așa mai departe. Problema principală vine de la majorarea prețului gazelor naturale, în special în Europa, cauzată de tensiunile cu Rusia. Kremlinul a închis practic parțial robinetul alimentării cu gaze către Europa, plus masarea trupelor la granița cu Ucraina, discuții interminabile în ceea ce privește dinamica Nord Stream 2 și așa mai departe”, precizează Moldovan.

În plus, dat fiind faptul că o parte semnificativa a producției de energie electrica se realizează consumând gaz natural, a terminat și o creștere a megawatt-ului, în paralel cu cea a metrului cub de gaz natural. Dacă ne uitam pe componenta core a inflației, și în Europa și în SUA, o să constatăm că inflatia nu este ceva atât de înspăimântător. Este un fenomen care să ne dea ceva frisoane, dar nu cred că o să ajungem să dârdâim de frig din această cauză, deoarece se va termina și cu această bulă speculativă a prețului la energie”, spune analistul financiar. 

Cine este „vinovatul” pentru creșterea
tarifelor la gaze naturale și energie electrică

Moldovan nu pune creșterea de tarife pe seama măririi prețurilor de producție, așa cum s-ar putea crede, arătând cu degetul către anumite taxe incluse în factură către consumatorii finali și către PZU.

„Au crescut costurile producției de energie electrică?, se întreabă Liviu Moldovan. Nu, au crescut certificatele verzi –  una din componentele care se adaugă pe factura finală, pe care o plătește consumatorul. Însă dinamică aceasta a certificatelor verzi nu poate argumenta pe de-a-ntregul triplarea prețului la kilowat sau la metrul cub de gaz natural.

Nu este mai scump acum să extragi gazul natural sau să învârti turbinele la o eoliană sau a crescut prețul uraniului îmbogățit și componenta nucleară determină creșterea prețului la MWh. Așadar este un puseu de creștere în special pe piețele pe termen scurt, precum PZU – piața pentru ziua următoare –, determinat de tensiunile geopolitice, de acea întârziere cu care a început din luna septembrie a rezervoarelor de gaze pentru iarnă în partea vestică a Europei, „drămuirea” cantității de gaze pe care Rusia o exportă, plus faptul că Gazprom-ul nici acum nu are rezervoarele pline, la capacitate maximă, pentru iarna, plus tensiunile din Crimeea. Este o criză de aprovizionare, nu de producție. Lucrurile s-au mai temperat în ultimele săptămâni, ca urmare a faptului că au venit americanii și au început să sprijine Europa prin livrarea de gaze naturale lichefiate, iar asta a mai pus presiune de sus în jos pe preț, înregistrând chiar și scăderi zilnice de -20-30%”.

Cum s-ar putea normaliza inflația, în a doua parte a anului 

Deși rata actuala a inflației și prognozele pentru următoarele luni ne dau fiori, Liviu Moldovan crede că o abordare mai moderată ar putea fi mai constructivă: „Pe de altă parte, trebuie să nu inflamăm prea mult lucrurile. Presupunând că rămânem în aceeasi situație și, la toamna, vom avea același preț al energiei ca în prezent, cât va mai fi inflația atunci? Pentru că intervine efectul de baza. Creșterile au început în toamna lui 2021. Dacă în toamna aceasta vom avea prețuri la energie ca în acest moment, practic nu vom mai discuta despre nici un fel de componentă energetică a inflației. Prețurile vor rămâne sus, dar pe partea de statistică macroeconomică nu se va mai genera inflație. Inflația nu se referă la nivelul prețurilor, ci la dinamica lui”, precizează analistul financiar.

Mișcare în piață încă sunt, dar foarte puțină raționalitate de multe ori. Văd în piețe opinii ca o Bancă Centrală a ridicat dobânzile, o să scape lucrurile de sub control, o să avem inflație și nu e bine, lovim în piețele financiare etc. Alții spun ca o sa fie 5 ridicări de dobândă în SUA, ceea ce e mult, nu se mai poate, va scădea Wall Street, se prăbușește bula speculativă pe Nasdaq, o să avem o criza DotCom 2.0. Nu sunt foarte multe lucruri care să îi ia prin surprindere pe investitorii tradiționali, mari, instituționali, de pe Wall Street. Au cea mai mare experiență din lume, așadar mi-e greu să cred că o să fie prinși pe picior greșit de către FED. Plus ca și FED-ul va avea grija de ei…”, concluzionează Moldovan.


Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul, Evisara.com (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabilă, București Business, Prahova Business și Reușita TV (Parteneri media). 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...