Măsuri de dezvoltare durabilă și responsabilă a agriculturii locale

Date:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat reuniunea de informare „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor”, în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”. Reuniunea, dedicată regiunii București-Ilfov, a avut loc în sala Aula Magna a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”. Evenimentul face parte din seria reuniunilor zonale organizate de MMAP, încurajând „schimbul de informații, analizele pe cadrul actual de implementare și schimbul de bune practici între specialiștii și factorii interesați prezenți, spre beneficiul dezvoltării comunităților locale”.   

Lucrările au fost deschise de secretarul de stat Dan Chiru, din MMAP și de dr. ing. Aurel Badiu, vicepreședinte al ASAS. 

Preşedinte ProAgro, Ionel Arion, a prezentat rolul organizațiilor de fermieri în transferul de cunoștințe și promovarea de practici de mediu sustenabile, aspecte subliniate și completate de prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, președintele ASAS.

Valeriu Tabara

Directorul APIA Ilfov, Nicuț Ion, a prezentat modalitățile prin care fermierii pot evita penalizările la plata subvențiilor, respectând normele de ecocondiționalitate.

Cristian Șlincu, director OJFIR București-Ilfov, a adus în atenție dificultățile întâmpinate de fermieri în realizarea de investiții FEADR.

În calitate de specialist al MMAP CIPN, Mihai Constatinescu, a oferit informații despre noutățile apărute ca urmare a revizuirii Programului de Acțiune și a Codului de bune practici agricole, precum și despre perspective de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ion Cioroianu, vicepreședinte Asociația Fermierilor din România, a reamintit beneficiile utilizării sistemelor de management al gunoiului de grajd, resursă pentru agricultură prin colectarea şi depozitarea corectă.

UMP CIPN a prezentat acțiuni în elaborare pentru implementare în perioada 2023 – 2027, alături de modalităţile unei comunicări eficiente către fermieri privind măsurile necesare protecţiei apelor. 

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Metaplanet adoptă bitcoin ca activ strategic de rezervă  

Metaplanet Inc, o companie listată...

Stablecoins pe infrastructura Bitcoin, tot mai aproape de realitate

Stablecoins care rulează pe o infrastructură Bitcoin sunt tot...

Genesis Digital Assets va înființa un centru de minerit Bitcoin în Argentina, alimentat de gaze reziduale

Genesis Digital Assets (GDA), una dintre cele mai mari...

Bitcoin scade din nou la pragul de 60.000 de dolari

Bitcoin nu a reușit să se consolideze pe baza...