Mecanism european de protejare a patrimoniului cultural

Date:

Patrimoniul european a constituit tema ședinței informale a miniștrilor culturii și afacerilor europene din statele membre ale UE derulată la Paris, prezidată de ministrul culturii şi identităţii naţionale, Valer-Daniel Breaz, împreună cu omologul său francez, Franck Riester (foto). Obiectivul reuniunii l-a reprezentat continuarea discuțiilor în contextul președinției române a Consiliului Uniunii Europene „privind conservarea patrimoniului european, în vederea identificării unor soluții eficiente de salvare a monumentelor istorice aflate în pericol”. Au fost dezbătute „crearea unei rețele de experți care să consolideze protejarea patrimoniului cultural european și oferirea de noi oportunități pentru tinerii europeni, prin implicarea acestora în proiecte ce promovează patrimoniul cultural”.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a subliniat: ,,Pe durata președinției României la Consiliul UE, încercarea prin care trecem cu toții în urma incendiului de la Notre-Dame ne demonstrează că demersurile noastre conjugate sunt din nou importante pentru a salva patrimoniul în pericol. Partajarea resurselor disponibile din fiecare Stat Membru, prin crearea unei rețele, ar consolida capacitatea de reacție în situații de urgență și a expertizei existente în materie de restaurare și conservare”.

La rândul său, ministrul francez Franck Riester a spus: „Incendiul de la Notre-Dame ne-a reamintit că patrimoniul îi unește pe europeni. Astăzi, Europa Culturii a vorbit cu o singură voce”.

Miniștrii au agreat o „Declarație ce propune instituirea unui mecanism european de salvare a patrimoniului aflat în pericol, prin consolidarea schimburilor de bune practici sau facilitarea punerii la dispoziţie de expertiză specializată, necesară pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă, atunci când un Stat Membru are nevoie”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...