Memorandum de înțelegere între Bursa Română de Mărfuri și Bursa Poloneză de Energie

Date:

Directorul executiv al Grupului Bursei Elene de Energie, profesorul George Ioannou,  președintele Bursei Poloneze de Energie (TGE), Piotr Zawistowski și președintele Bursei  Române de Mărfuri, Gabriel Purice, au semnat un memorandum de înțelegere miercuri, 23  iunie 2021

Acest memorandum simbolizează disponibilitatea comună de a promova o cooperare fructuoasă și  pe termen lung în beneficiul reciproc al tuturor celor trei organizații. Acesta creează un cadru pentru  ca părțile să evalueze oportunitățile în domeniul schimburilor de energie (gaze naturale și energie  electrică) și să identifice domeniile de lucru practic pentru îmbunătățirea și crearea de noi servicii  pentru participanții la piață. Având în vedere interesul și evoluțiile viitoare ale piețelor gazelor din  Europa și, în special, din Europa de Est și de Sud-Est, memorandumul stabilește un set de obiective  și deschide calea către eforturi și demersuri combinate care vor adăuga valoare mediului de pe  piață. 

La semnarea memorandumului, profesorul George Ioannou a declarat că acest memorandum este  expresia unui spirit de cooperare de lungă durată între cele trei părți și o foaie de parcurs care va fi  dezvoltată cu acțiuni suplimentare care vor promova soluții inovatoare și durabile. 

Piotr Zawistowski a menționat că acest memorandum va începe cooperarea între trei piețe diferite,  din nordul spre sudul CEE și SEE, ceea ce, în opinia sa, va contribui la sporirea valorii piețelor de  electricitate și gaze din această parte a continentului. 

Purice Gabriel și-a exprimat convingerea cu privire la această cooperare și consideră că ideile și  soluțiile promovate vor facilita cu succes utilizarea resurselor regionale într-un mod mai eficient.  În același timp, inițiativa reprezintă un model atractiv la care ar fi interesați să adere și alți actori  regionali din Europa Centrală și de Est. 

Bursa Poloneză de Energie este bursa de mărfuri licențiată din Polonia care operează în temeiul  Legii privind bursele de mărfuri. TGE gestionează o piață reglementată și o facilitate de  tranzacționare organizată în conformitate cu Directiva MiFID II. TGE este, de asemenea, operator  al pieței de energie electrică desemnat (OPEED) în Polonia. TGE desfășoară activități pentru  organizarea și desfășurarea tranzacțiilor de schimb pe piețele de energie electrică, gaze naturale,  drepturi de proprietate și certificate de emisii de CO2

EnExGroup este format din Hellenic Energy Exchange SA și EnEx Clearing House S.A. HEnEx a  fost desemnat de către autoritatea de reglementare greacă (Autoritatea de Reglementare pentru  Energie – RAE) ca singurul operator al pieței de energie electrică desemnat (OPEED) în Grecia  pentru operarea Pieței pentru ziua următoare și a Pieței intrazilnice și operează și Piața Financiară  a Energiei, în calitate de operator de piață a pieței instrumentelor derivate de energie. EnExClear  este o filială a HEnEx, responsabilă pentru compensarea și decontarea tranzacțiilor încheiate pe  piețele pentru ziua următoare și piețele intrazilnice, precum și pentru compensarea și decontarea pozițiilor pe piața de echilibrare. HEnEx va opera în curând o platformă de tranzacționare a gazelor  naturale (NG), asumându-și rolul de OPT (Operator al platformei de tranzacționare) în conformitate  cu UE 312/2014. EnExClear va fi responsabilă pentru compensarea și decontarea tranzacțiilor  încheiate în Platforma de tranzacționare NG. 

BRM este o bursa de mărfuri ce efectuează activități de organizare și desfășurare a tranzacțiilor pe  piața gazelor naturale din România. BRM operează Piața de echilibrare în numele OTS din  România (Transgaz S.A.), încheind tranzacții de compensare pentru Piața SPOT, Forward și recent,  Piața Futures din România, prin departamentul său BRM CCP. BRM este o bursă de mărfuri în  funcțiune, înființată în anul 1992, cu o activitate comercială în creștere în domeniul mărfurilor și o  gamă diversificată de produse dezvoltate pe piața energiei (gaze naturale, energie electrică și  produse petroliere, precum și produse agricole, cereale și Certificate de emisii de CO2).

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

TikTok actualizează sistemul de evaluare a conturilor

TikTok este o platformă de divertisment susținută de creativitatea,...

Colliers: 2022, cel mai bun an din ultimii 15 pentru piața de investiții din România

Tranzacțiile au depășit 1,25 miliarde de euro, capitalul românesc...

Cum facem posibilă victoria Ucrainei

| de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Studiu: Oamenii devin mai precauți atunci când fac cumpărături, iar achizițiile spontane devin din ce în ce mai rare

Starcom România lansează cea de-a noua ediție a compendiumului...