Memorandum între Camera de Comerț și Industrie București și Camera de Comerț Konya

Date:

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Iuliu Stocklosa și directorul executiv Gabriela Iftene au avut o întâlnire, la Palatul CCIB cu misiunea comercială organizată de Camera de Comerț din Konya (KCC), Turcia, formată din 27 de antreprenori din mai multe sectoare economice (construcții de mașini, componente auto, echipamente agricole, materiale de construcții, încălțăminte etc.), condusă de Selçuk Öztürk, președintele KCC. Au mai participat, la invitația conducerii CCIB, Ufuk Tandoģan, președinte TIAD (Asociația oamenilor de afaceri turci din România), Güven Güngőr, reprezentant din România în Consiliul Mondial de Afaceri Turc (DTiK) și Dan Sicoe, consilier la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). 

CCIB anunță că, „mulțumind președintelui KCC pentru începerea programului misiunii comerciale din Konya în țara noastră, cu vizita și întâlnirea de la CCIB, președintele Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei și a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar”.

Președintele CCIB a declarat: „Relațiile de cooperare comercial-economică cu Turcia constituie o preocupare prioritară pentru camera bucureșteană. Acordul privind colaborarea comercial-economică dintre CCIB și KCC, care va fi semnat astazi de către cei doi președinți, se va adăuga la cele 7 acorduri de cooperare încheiate anterior cu Camerele de Comerț din Istanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep, Iskenderun și Camerele de Industrie din Eskishehir și Ankara. Acest cadru al relațiilor internaționale bilaterale cu sistemul cameral din Turcia va fi actualizat în viitorul apropiat printr-un nou Acord cu Camera de Comerț din Istanbul.” 

Președintele Selçuk Öztürk: „Ca mărime, Camera de Comerț din Konya este a opta din sistemul cameral din Turcia, având 26 mii membrii activi, un centru expozițional și chiar o universitate. Aflată într-o zonă propice dezvoltării agriculturii și procesării produselor rezultate, regiunea Konya deține primul loc la nivel național în ce privește producția de zahăr și făină. Exportul realizat de firmele locale s-a majorat de la 0,9 miliarde USD în 2001 la 4 miliarde USD în 2022. Deși România se află printre țările partenere pentru firmele din Konya, prin actuala misiune comercială, susținută de guvernul turc prin Ministerul Comerțului, se dorește o cunoaștere mai bună a pieței românești, lărgirea bazei de contacte și contracte în rândul mediului de afaceri românesc.”

CCIB anunță, de asemenea, că Güven Güngőr și Ufuk Tandoģan „au prezentat rolul activ al oamenilor de afaceri turci și a firmelor acestora înregistrate în țara noastră, atât la dezvoltarea economiei românești cât și la creșterea schimburilor comerciale româno-turce care vor  depăși 11 miliarde USD în acest an”.

În marja întâlnirii, președintii Iuliu Stocklosa și Selçuk Öztürk au semnat un MoU (Memorandum of Understanding) privind colaborarea între CCIB și ZCC. S-a convenit ca în cursul anului 2024, o misiune economică organizată de CCIB să se deplaseze la Konya la invitația conducerii conducerii Camerei de Comerț.

CCIB reamintește că, „la sfârșitul lunii august 2023, Turcia a fost primul partener comercial al României între statele nemembre UE, cu un volum al schimburilor comerciale de 6,7 miliarde USD (+5,5% comparativ cu perioada similară din 2022). La export, Turcia a fost prima piață de destinație extracomunitară cu un volum de 2,2 miliarde USD (+10,4%), iar la import a 2-a piață de origine a mărfurilor intrate în țara noastră din spațiul non-UE (după China), cu un volum de 4,5 miliarde USD (+3,2%). 

La 30 septembrie 2023 erau înregistrate în România 18.211 firme cu capital turcesc (locul 3 după Italia și Germania) cu un capital investit de 1,03 miliarde USD (locul 14 în topul țărilor investitoare în România)”.

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Luna mai – luna promovării economiei sociale

Luna mai este dedicată promovării economiei sociale, anunță Agenția...

Donație de alimente a clienților Lidl pentru comunități defavorizate 

Compania Lidl România anunță că, în colaborare cu rețeaua...

Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) alege un nou vicepreședinte

Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) are plăcerea...