Conform Finbold consumul anual de energie electrică estimat al minării Bitcoin de 143 TWh (până la 5 mai 2021) este de cel puțin opt ori mai mare decât consumul combinat al Facebook și Google de doar 17 TWh. Consumul rețelei sociale este de 12 TWh, în timp ce consumul anual de energie Google este de 5 TWh.

Consumul minării bitcoin este, însă, mai mic decât consumul de energie al Chinei de cel puțin 45 de ori (6.453 TWh) și de cel puțin 27 de ori mai mic decât cel al Statelor Unite (3.990 TWh). Consumul Germaniei este, de asemenea, mai mare decât cel bitcoin la 524 TWh.

Estimările consumului de energie ale Bitcoin sunt mai mari decât cele ale Norvegiei (124 TWh), cele din Bangladesh (71TWh) și cele  ale Elveției (56TWh).

Consumul activului reprezintă, de asemenea, aproximativ 69% din toată energia utilizată de centrele de date mondiale.

Consumul de energie al Bitcoin crește odată cu creșterea valorii

Dezbaterea cu privire la sustenabilitatea bitcoinului ia amploare, în special odată cu creșterea valorii activului. Conform aceluiasi raport de cercetare: „Consumul de energie Bitcoin se corelează de obicei cu o creștere a valorii. Devine mai profitabilă exploatarea activului, deoarece mai mulți oameni vând și cumpără criptomoneda pentru a beneficia de mișcarea prețurilor ridicate. Acest lucru necesită mai mulți mineri pentru a confirma tranzacțiile. Prin urmare, cu cât mai mult mineri, cu atât este mai mare puterea de calcul necesară pentru a rezolva problemele de calcul”.

Pe de altă parte, susținătorii cripto socotesc că consumul de energie pentru extragerea bitcoinului se va reduce odată cu apariția surselor de energie regenerabile, urmând trendul companiilor tehnologice care se îndreaptă spre surse regenerabile.

Raportul menționează că: „În general, se estimează că consumul de energie electrică al companiilor tehnologice va crește din cauza creșterii traficului de internet și a încărcării datelor. Cu toate acestea, aceste companii contracarează consumul crescut de energie prin trecerea la mijloace eficiente. Pe lângă investițiile în surse regenerabile de energie, companiile închid unitățile de stocare mai vechi și se reorientează către centre ultra-eficiente. Reducerea consumul de energie a devenit parte a eforturilor Facebook și Google de responsabilitate socială corporativă.”

Dezbaterea referitoare la consumul de energie al bitcoin va continua, în special odată cu creșterea valorii activelor și intrarea tot mai profundă a cryptomonedelor în mainstream.

Articolul complet poate fi consultat la adresa: https://finbold.com/bitcoin-mining-consumes-8x-more-electricity-than-google-and-facebook-combined/

DISTRIBUIȚI