Motocicletele intră în programul Rabla

Date:

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a prezentat programele care vor fi finanțate anul acesta prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Rabla Clasic – bugetul crește la 405 milioane de lei, cu creșterea la 60.000 a mașinilor uzate scoase din trafic; valoarea primei de casare rămâne 6500 de lei (1350 de euro) cu posibile plusuri, de 1000 de lei, dacă mașina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisii de 96 de g de bioxid de carbon și deîncă 1000 de lei, eco-bonus ca noutate,dacă mașina nou cumpărată este cu sistem GPL, eco-bonusu cuposibilitate să fie mărit la rândul lui pentru mașinile hibride convențional (care nu se încarcă la priză) de la 1700 de lei la 2500 de lei, cu totul, suma maximă decontabilă din costul unei mașini noi putând să atingă 2000 de euro în cazul în care mașina nouă respectă regulile a două eco-bonus-uri. Prin Rabla Clasic apare anul acesta posibilitatea de a achiziționa motociclete prin casarea unei mașini mai vechi de 8 ani, cuprimă de casare 3500 de lei (circa 10% din valoarea unei motociclete noi).

Rabla Plus –140 de milioane de lei,cel mai mare buget de când există programul;primă 10.000 de euro pentru full electric și circa 4500 pentru mașini hibride plug-in,cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice; bugetul permite cumpărarea a2500 de mașini full electric și a 400 de mașini hibride plug-in, adică într-un an, atâtea mașini electrice și hibride plug-in câte au fost cumpărate prin Rabla Plus în toți cei 4 ani de când există programul; noutățisunt condiția de a nu înstrăina mașina cel puțin un anși posibilitateade a achiziționa motociclete cu propulsie electrică.

Transportul în comun – investiție 480 de milioane de lei, cu aproape 30 de milioane mai mult decât în 2019, bani pentru 400 de autobuze și troleibuze electrice și CNG.

Infrastructură verde – 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localități și stațiuni din România, care permit instalareaa 1200 de puncte de încărcare, „dacă primăriile se mișcă bine și repede”; stații de încărcare pe autostrăzi și drumuri naționale, program pentru care există acordul Comisiei Europene, investiție de aproape 20 de milioane de euro, în mod special pe coridorul european TEN-T, program prin care vor putea să fie finanțate alte 1000 până la 1200 de puncte de încărcare.

Rabla Electrocasnice – reluat cu un buget de 30 de milioane de lei, în jur de 100.000 de vouchere pentru aparate frigorifice, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat și televizoare.

Campanie națională de informare și conștientizare a cetățenilor pentru colectarea separată și reciclarea deșeurilor – 25 de milioane lei; program de stimulare a investițiilor în instalații de reciclare și tratare a deșeurilor, cu buget de 159 de milioane de lei.

Iluminat ecologic public stradal – program dedicat autorităților locale; înlocuirea becurilor de pe străzi, cu led-uri; circa 384 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro).

Casa eficientă energetic – se finanțează sisteme de încălzire, iluminat ecologic, sisteme de izolație;buget total de 429 de milioane de lei, până la 15.000 de euro pentru o locuință, între 6000 și 8000 de beneficiari; pentru același program lainstituții publice, buget separat, de 384 de milioane de lei.

Bugetul AFM (2,8 miliarde de lei, aproape dublu față de 2019) este în consultare publică, împreună cu lista programelor.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...