Noi investiții în rețelele de gaz și energie electrică

0

Marile companii din sectorul de distribuție al gazelor și energiei electrice au anunțat investiții de ordinul sutelor de milioane de euro în rețele, în acest an. Erisc Stab, CEO al Engie Romania, compania care are concesionată distribuția de gaze naturale din jumătatea de sud a Românei, a anunțat, la ZF Power Summit, invesiții de 70 de milioane de euro, dintre 50 de milioane în dezvoltarea rețelei, pentru acest an, potrvit Economica.net.

E.On România are concesionată distribuția de gaze din jumătatea de nord a țării, dar și serviciul de distribuție a energiei electrice într-una dintre cele opt zone de distribuție din România, cea a Moldovei.

De asemenea, Electrica SA este singurul distribuitor de energie electrică la care statul român este în continuare cel mai mare acționar, și distribuie electricitate în trei dintre cele opt zone din România în Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord.

România are alocat un procent de 5% din această sumă. Ceea ce înseamnă că Enel va investi în cele trei distribuții pe care le deține în România (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea) 565 de milioane de euro în următorii trei ani. Din cele 565 de milioane de euro, circa 400 de milioane vor fi investiți doar în zona de digitalizare a rețelelor din România, inclusiv pentru instalarea de contoare inteligente la consumatori.