Noua paradigmă în piețele financiare – Cătălin Chivu: „Vechiul normal nu va mai fi noul normal”

Date:

De la corecții ample stopate rapid și până la reacții emoționale stârnite de evenimente cu puțină relevanță în piață, au fost multe situații în ultimul an și jumătate, pe care piețele le-au gestionat într-un mod atipic. Am avut un raliu consistent generat de tipărirea de bani ieftini într-o perioada în care aproape toată planeta se afla într-un lockdown dur, economiile s-au închis iar prețul petrolului a devenit negativ pentru prima dată în istorie, dar și deja celebra mișcare WallStreet Bets care a pariat împotriva marilor instituționali și a urcat la cer cotațiile câtorva companii de plan secund. Acesta pare să fi devenit deja „un nou normal”, în care piața acordă mai multă importanță mișcărilor pe fond emoțional, în dauna datelor fundamentale.

Prezent în cadrul evenimentului financiar online „Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pe S1 pe piețele externe”, Cătălin Chivu, analist financiar cu mare experiență în piață și realizator al emisiunii „Feel The Markets” spune că acest aspect se datorează faptului că totul în jurul nostru s-a schimbat: „Eu am o părere personală, și anume că viața s-a schimbat. Economia se schimbă, se schimbă tot, trecem la digitalizare – este un progres extraordinar. Vechiul normal nu va mai fi noul normal. Eu am văzut că și piețele financiare s-au schimbat foarte mult. Existau corelaări înainte, ne uităm la PER, la Divident Yield, se corelau valutele, etc. Eu spun că nu mai trebuie să ne raportăm la ce a fost, este evident că trebuie să avem niste repere. Dar dacă ne uităm la PER-uri, de exemplu, și vedem că au 2 cifre sau sunt 20 sau 50, este pentru că sunt mulți bani în piața, este pentru că piețele merg altfel acum și atât timp cât acești bani vor exista, acțiunile vor crește. Gândiți-vă de cât timp se vorbește că acțiunile sunt supraeveluate – sunt deja 2 trimestre – și ele tot au crescut. Și iată cum cresc în continuare și avem maxime istorice. Cine se pune contra pieței are de pierdut.

Eu cred că unele acțiuni sunt supraevaluate, altele nu, cred că unele acțiuni și unele sectoare vor evolua diferit și de acum incolo, măcar pe termen scurt. Însă, eu cred că tendința nu va fi dată de rezultatele financiare, ci de sentimentul din piață, care este influențat – pe de o parte – de redeschiderea totală a activităților, a economiei sau de creșterea cazurilor de COVID-19. Însă, în mare măsură, în SUA contează inflația și piața muncii – adica la ce se uită FED. Pentru că deciziile FED «mișcă» dolarul american, dolarul «mișcă» și piața Forex, și obligațiunile, și acțiunile (prin deviere) și mărfurile și tot. Până la urmă tendința generală va fi dată de sentimentul din piață”.

Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul XTB Romania, Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...