O nouă campanie împotriva contrabandei

Date:

A fost lansată o nouă campanie naţională anti-contrabandă, cu genericul „Contrabanda e boală grea!”, derulată în parteneriat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcţia Generală a Vămilor (DGV), Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, cu sprijinul JTI România. Obiectivul campaniei îl constituie „informarea publicului referitor la efectele negative ale contrabandei asupra economiei şi societăţii”.

Campania este concretizată prin afişaj stradal, printr-un spot difuzat de TVR şi online pe www.faracontrabanda.ro şi pe www.facebook.com/faracontrabanda.ro.

În contextul lansării campaniei, găzduite de Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine, o veritabilă școală de profil, ne-au fost oferite o serie de date privind evoluția fenomenului contrabandei cu țigări. Reținem că în iulie, anul acesta, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimii 15 ani: 7,7%. Anul trecut nivelul mediu al contrabandei fusese de asemenea scăzut comparative cu o lungă perioadă: 10%.

Marcel Simion Mutescu, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor: „În 2020, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat un nivel mediu de sub 10%, cel mai mic din ultimii 15 ani. Şi în anul în curs, contrabanda cu produse din tutun se menţine la cele mai mici niveluri. Direcţia Generală a Vămilor va continua să deruleze acţiuni de amploare pentru combaterea traficului ilegal, în strânsă colaborare cu instituţiile abilitate ale statului, precum şi cu mediul privat onest. În momentul de faţă, în punctele vamale din România sunt active, şi cu sprijinul JTI, 44 de echipe canine mobile, specializate în depistarea ţigaretelor, drogurilor şi a numerarului. De asemenea, derulăm de mai bine de zece ani în parteneriat cu JTI campanii publice de conştientizare a efectelor profund negative ale contrabandei cu ţigarete asupra economiei şi a societăţii”.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria: „În 2020, un an de criză fără precedent, veniturile din acciza la ţigarete au fost singurele în creştere, cu 10,9% mai mult decât in 2019. Conform execuţiei bugetare pe primele opt luni ale anului 2021, veniturile provenite din acciza pe tutun au crescut cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta pentru că piaţa neagră s-a situat în 2020 sub nivelul mediei europene de 10%, tendinţă menţinută şi în 2021. Foarte important, politica fiscală a fost predictibilă, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbări radicale şi neaşteptate. Suntem convinşi că aceste campanii anuale de informare a publicului larg despre consecinţele comerţului ilegal asupra economiei şi societăţii, desfăşurate de-a lungul ultimului deceniu, precum şi parteneriatele iniţiate cu autorităţile de aplicare a legii încă din 2005, contribuie semnificativ la scăderea pieţei negre. Vom continua şi pe viitor să fim un contribuabil solid, implicat în rezolvarea problemelor comunităţii”.

Chestor principal de poliţie Liviu Bute, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră: „În primele nouă luni, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 2,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 30 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun. De asemenea, prin parteneriate încheiate cu producătorii de ţigarete a fost dezvoltat şi segmentul de prevenire a acestui fenomen care prejudiciază nu doar veniturile la buget, ci reprezintă şi un real pericol pentru societate, alimentând infracţionalitatea şi crima organizată. De-a lungul anilor, Poliţia de Frontieră Română a colaborat cu JTI Romania într-un cadru mai larg, fiind derulate mai multe campanii publice naţionale şi regionale de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete, care reprezintă o dovadă a efortului comun pe care îl depun instituţiile de aplicare a legii şi producătorii de tutun pentru stoparea traficului ilegal de ţigarete”.

Dan Vîlceanu, ministrul finanţelor: „Salut iniţiativa tuturor celor implicaţi în lupta împotriva traficului ilicit de produse, şi în special de ţigarete. Trebuie menţionate rezultatele bune ale inspectorilor Direcţiei Generale a Vămilor în protejarea veniturilor bugetului de stat. Vom implementa cât mai multe măsuri de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, pentru că îmi doresc să avem o economie dezvoltată corect şi echitabil. Dotarea punctelor vamale din România cu echipamente de scanare performante este vitală, mai ales că beneficiile acestei achiziţii vor compensa investiţiile. Acest demers trebuie accelerat, de aceea am adăugat în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi această componentă, de reformă a autorităţii vamale, în valoare de peste 64,3 milioane euro. Cu toate acestea, indiferent de gradul de sofisticare tehnică, sunt remarcabile abilităţile şi devotamentul acestor echipe canine, special antrenate pentru a fi un mijloc eficient de luptă împotriva contrabandei”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...