Platformă digital-interactivă pentru persoane cu deficiențe de auz

Date:

A fost lansată prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficiențe de auz și tipice, #Pesemne.ro, realizată de Asociația „Zi de Bine”, în colaborare cu Asociația „321Sport”.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank au oferit 38.000 euro pentru realizarea acestui proiect.

Platforma este „prima bază de date video de limbaj al semnelor din România, care va funcționa ca un dicționar video de cuvinte și expresii menite să ajute rapid la construirea de fraze conversaționale. Platforma va grupa cele mai importante 1.200 de cuvinte și, pentru fiecare cuvânt, se va înregistra un scurt video care va reprezenta traducerea acestuia în limba semnelor”.

Lansarea a avut loc la Centrul Comunitar „Zi de Bine”, unde cântăreața Feli a susținut un mini concert și a interpretat melodia „Acasă”, tradusă în timp real în limba semnelor, de către Lavinia Chițu. La realizarea platformei #Pesemne.ro au contribuit actori, influenceri, sportivi și jurnaliști, precum Ana Ularu, Ana Maria Brânză, Adi Nartea, Alex Dima, Corina Băcanu Călărașu, Sânziana Iacob, Andrei Aradits, Andreea Marinescu și Natalie Ester, care au înregistrat expresii în limba semnelor.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației „Zi de Bine”: „Știm cu toții cât de dificil poate fi când ne dorim să comunicăm cu cineva, însă intervine bariera lingvistică. Platforma #Pesemne.ro ne ajută să diminuăm această barieră a comunicării dintre persoanele tipice și cele cu deficiențe de auz. Ne bucurăm că am reușit, alături de Asociația 321 Sport, să construim acest proiect special în România, deschis pentru oricine își dorește să învețe limba semnelor sau să înțeleagă mai bine lumea persoanelor cu probleme de auz.”

La nivel mondial, doar aproximativ 5% dintre persoanele cu deficit de auz cunosc limba semnelor, fapt care formează o barieră între ei și ceilalți oameni, și care, totodată, îngreunează integrarea lor în societate. Peste 360 de milioane de oameni la nivel mondial au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 20% dintre aceștia.

În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creștere considerabilă.

Proiectele realizate de Asociația „Zi de Bine” pot fi susținute printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Asociația „Zi de Bine” are scopul „de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local. 

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor. 

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...