Poziția Consiliului IMM privind noua lege a dialogului social

Date:

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) își afirmă susținerea pentru „îmbunătățirea dialogului social și a cadrului legal pentru dezvoltarea negocierilor colective în condiții echitabile pentru patronate și sindicate”. În acest spirit, Consiliul Național al IMM-urilor face o serie de observații, comentarii și sugestii pe marginea noii legislații de profil:

DREPTUL UNUI PATRON DE A SE AFILIA LA MAI MULTE PATRONATE

CNIPMMR a susținut constant dreptului patronilor de a se asocia la mai multe patronate pentru susținerea intereselor lor specifice. Astfel, art. 64 alin. 5 din noua lege dispune că „Un patron poate fi afiliat, la mai multe patronate, conform obiectelor de activitate înregistrate la Registrul Comerţului, pentru protejarea intereselor specifice fiecărui obiect de activitate.”

Prin această prevedere este asigurată libertatea de asociere pentru apărarea intereselor specifice ale unui angajator.

SUSȚINEREA NEGOCIERILOR COLECTIVE ÎN CADRUL
SECTOARELOR DE NEGOCIERE COLECTIVĂ

Noua lege introduce noțiunea de „sectoare de negociere colectivă” – care sunt definite ca  „sectoarele economiei naţionale în care partenerii sociali convin să negocieze colectiv, care se stabilesc de către Consiliul Naţional Tripartit şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului”. Această modificarea are rolul de a impulsiona negocierea și încheierea de contracte colective de muncă la nivel sectorial, în contextul revenirii după perioada pandemică.

De exemplu, în Irlanda, în 2021, negocierile din sectorul privat au înregistrat o revenire parțială în cursul anului, cu un total de 81 de acorduri în primele 9 luni ale anului 2021, comparativ cu doar 64 de tranzacții pentru cele 12 luni de 2020 (și 149 de oferte pentru cele 12 luni din 2019). O situație similară a fost raportată pentru Cipru, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Slovacia și Spania, unde a existat o creștere a acordurilor colective în 2021, dar încă sub nivelurile pre-pandemie.

Pentru sprijinirea întreprinderilor sub 49 de angajați, în cadrul negocierilor pentru stabilirea sectoarelor de negociere colectivă, CNIPMMR a susținut că pentru acești angajatori să fie stabilite sectoare separate, asigurându-se astfel protecția și adaptabilitataea contractelor colective de muncă la specificul microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.

CNIPMMR a propus și a fost prevăzut în noua lege, ca confederațiile patronale reprezentative la nivel național, să poată participa la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul sectoarelor de negociere colectivă în care au federaţii membre, la solicitarea şi în baza mandatului din partea acestora.

Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi angajaţii/lucrătorii încadraţi în unitățile din sectorul de negociere colectivă pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă şi care fac parte din organizaţiile patronale semnatare, respectiv pentru toţi angajaţii/lucrătorii încadraţi în unităţile organizaţiilor patronale şi ale angajatorilor din sectorul de negociere colectivă sau care au aderat ulterior la contractul colectiv de muncă sectorial, cu posibilitatae extinderii, în anumite condiții, cu avizul conform al Consiliului Național Tripartit.

Această definirea a sectoarelor de negociere colectivă va ajuta România să îndeplinească obiectivul stabilit prin Directiva privind Salariile minime adecvate în UE, care dispune că statele membre cu o acoperire a negocierilor colectivă mai mică de 80% ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective. Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri specifice pentru a crește progresiv rata de acoperire a negocierilor colective.

CNIPMMR își exprimă regretul că nu a fost susținută introducerea negocierilor colective la nivel teritorial/județean, lucru susținut și de OIM în Memorandum, existând un punct expres pentru această posibilitate pct. 4 din Recomadarea 5 „Negocierea colectivă la nivel teritorial/județean”.

CNIPMMR consideră că actuala lege și sectoarele de negociere colectivă vor trebui revăzute după 1 an de aplicare, pentru a fi efectuate corecturi/actualizări raportat la efectele pe care aceste acte normative le vor produce.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...