Prețurile apartamentelor din România stagnează sub nivelurile dinaintea crizei

Date:

Prețurile locuințelor din România s-au majorat în ultima perioadă, dar rămân cu aproximativ 18% sub nivelurile înregistrate înainte de criza financiară, potrivit unei analize Erste.

Prețurile locuințelor din România au crescut cu 5,1% în primul trimestru față de perioada similară din 2016, potrivit băncii austriece, care citează datele Institutului Național de Statistică (INS).

De asemenea, prețurile locuințelor sunt cu aproape 18% sub cele din primul trimestru din 2009”, spun reprezentanții Erste.

Astfel, prețul unui apartament de 60 metri pătrați în București este echivalent cu salariul pe 8 ani, comparativ cu un preț echivalent cu salariul pe 20 de ani existent în 2008. Așadar, pentru a-și cumpăra o locuință, un angajat din afara Bucureștiului cu salariul mediu pe economie ar avea nevoie în prezent de o sumă echivalentă cu salariul pe 10 ani, față de echivalentul a 26 de ani de muncă în 2008.

Totodată, prețurile locuințelor au crescut accelerat și în Ungaria. “Observăm că avansul a fost inegal la nivel național. În Budapesta, unele active imobiliare sunt supraevaluate, în timp ce activele din regiunile rurale rămân subevaluate. Creșterea prețurilor ar putea fi atenuată de extinderea ofertei, odată cu finalizarea de noi proiecte”, potrivit analiștilor.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rata şomajului în județul Ilfov în iunie 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...

Fonduri prin platforma Seedblink, pentru elevi din școli și licee

Platforma educațională digitală Spark Generation, din Cluj-Napoca, anunță că...

Împrumut Garanti BBVA Leasing de la BERD, în sprijinul IMM-urilor

Garanti BBVA Leasing, parte a Grupului Garanti BBVA...