Prima tabără de schi adaptat pentru persoane cu dizabilități

Date:

O formă de integrare socială a unor persoane cu nevoi speciale din toate categoriile de dizabilități (deficiențe locomotorii, deficiențe de auz, autism, sindrom Down) este proiectul „Tabere de schi adaptat”, organizat de Asociația Caiac SMile, extensie a proiectului de anul trecut „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”. O mie de persoane participă la serii de tabără de câte opt zile în sezonul de iarnă 2022-2023, pe pârtii accesibilizate din România.

Primii beneficiari sunt în tabără la Cheile Grădiștei Fundata, îndrumați de Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac Smile și de echipa sa, formată din monitori cu dizabilități, asistenți medicali și kinetoterapeuți.

Ionuț Stancovici: „Cea mai mare bucurie pe care am avut-o când am început tabăra a fost să-i văd pe monitorii noștri cu nevoi speciale cum îi învață pe cei în scaun rulant să folosească sitski-ul. Acesta este proiectul lor, nu al meu. Ei sunt cei care le transmit acestor oameni tot sprijinul de care au nevoie. Sunt extrem de mândru de ei.”

Ovidiu Ciobotaru, 44 de ani: „După ce am rămas fără un picior în urma unui accident de muncă, am început să fac sport, am practicat handbal, baschet, iar în momentul de față sunt recunoscător că mi s-a oferit posibilitatea de a practica și schi în scaun. Sunt entuziasmat, aștept să văd cum mă voi descurca în acest scaun și cum voi putea face performanță pe mai departe.”

Alin Huțanu, 35 de ani: „Sunt în scaun rulant de aproximativ 8 ani, iar diagnosticul meu este paraplegie spastică. Însă am reușit să preiau frâiele, să decid singur asupra viitorului meu. Astfel, prin 2017, m-am apucat de sport. Am început cu baschetul, unde nu am fost foarte bun, la nivel de performanță. Am încercat handbal, unde în 2019 am ajuns să fiu selecționer la echipa națională de handbal și am fost la Campionatul European din Croația, unde am obținut niște rezultate bune. De atunci, am continuat să mă dezvolt pe partea sportivă și pot să vă spun că nu mai sunt același om ca înainte. Am acceptat tot felul de provocări sportive care m-au făcut să mă autodepășesc. De doi ani cochetez și cu ideea de a face paracaiac, l-am întâlnit pe Ionuț care m-a învățat și acest sport, apoi am văzut și paraskiul și sunt tentat să încerc și acest lucru. Așteptările mele pentru această tabără sunt foarte simple: am venit aici să învăț să mă ridic în momentul în care cad, am venit aici să alunec spre succes. Morala e ca atunci când ai căzut, te-ai ridicat și ai plecat mai departe.” 

Organizatorii anunță că „pe lângă cele 40 de persoane înscrise la taberele speciale, voluntarii Caiac SMile vor fi disponibili, conform unui orar prestabilit, pe pârtii și pentru alte persoane cu diferite deficiențe, dornice să ia primele lecții de schi sau să simtă bucuria alunecării pe zăpadă alături de un instructor care le va plimba în monoschi.

Înscrierile pentru programul de zi se fac cu înregistrare pe www.caiacsmile.ro*

*Programul, atât cel special de zi, cât și cel al taberelor adaptate, poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo din această perioadă. Programul actualizat, în funcție de prognozele meteo din fiecare perioadă, va fi disponibil atât pe site, cât și pe toate canalele de comunicare online ale asociației:

Facebook https://www.facebook.com/caiacsmile

Instagram https://www.instagram.com/caiacsmile/

Partenerii campaniei sunt AQUA Carpatica, BCR, Cris-Tim, Decathlon România, Star Assembly, Walking Month, Kiss FM, Cheile Grădiștei. 

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate