Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina/ Republica Moldova, după sincronizarea cu rețeaua europeană, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu România

Date:

 

Operatorii de Transport și Sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite  schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina și statele vecine. Acest proces  urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data 16 martie  2022, și a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022. Aceste  realizări au fost obținute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa,  în special ale Ukrenergo și ale operatorilor din statele învecinate. 

Schimburile comerciale de energie electrică cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate să  înceapă pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina și România.  Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina Ungaria și Moldova-România) va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile  de licitație. Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW, iar după  această etapă inițială, este de așteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma  unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilității și securității sistemului  energetic. 

Această realizare reprezintă pas suplimentar, atinsă la mai puțin de patru luni de la  sincronizarea de urgență a sistemelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană și,  în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni  față de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul  de Transport și Sistem din Republica Moldova). Apreciem că în perioada imediat următoare,  se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile  între România și Republica Moldova.  

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...