Primul prototip de oraș sustenabil din România

Date:

Primul prototip de oraș sustenabil al viitorului, EFdeN Sustainable City, a fost proiectat, construit și lansat de echipa de studenți EFdeN, alături de Engie România, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Este accesibil publicului și specialiștilor prin înscriere pe www.efden.org/oras în campusul de 4.000 mp. al Facultății de Inginerie a Instalațiilor a Universității Tehnice de Construcții, din bd. Pache Protopopescu nr. 66, București.

Proiectul pilot are scopul „de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu”.

Mihai Toader-Pasti, cofondator și manager general al EfdeN, spune că „la 9 ani de la fondarea EFdeN, a venit momentul să trecem la următoarea etapă, acea de a co-crea orașele viitorului din România împreună cu studenți, universități, societatea civilă și cetățeni, cu sprijinul partenerilor din mediul privat și public. Împreună avem puterea de a crea orașele în care ne dorim să locuim, muncim și studiem sănătoși, prosperi și fericiți. EFdeN Sustainable City este un laborator urban multi-funcțional, fiind spațiu pentru comunitate, festival de mediu și tehnologie, muzeu interactiv de știință. Acesta este doar începutul”.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu subliniază: „Ministerul Energie este alături de EFdeN, prin proiectul EFdeN Sustainable City și prin susținerea organizării competiției Solar Decathlon. Mă bucur să văd astăzi o evoluție față de 2018, când am vizita ultima dată casa EFdeN, este evident ca viitorul pentru orice tip de comunitate este dezvoltarea sustenabilă și creșterea economica, devenind critică decuplarea creșterii. Noi, factorii de decizie, avem obligația de a lua în calcul sustenabilitatea, iar producerea din surse regenerabile în sistem descentralizat cu instalarea de capacități de stocare devine un lucru prioritar. Tranziția sistemului energetic a început deja”.

Eric Stab, președinte-director general al Engie România: „Ne bucurăm să susținem primul prototip de oraș sustenabil din România, ce regrupează soluții sustenabile de locuire, de producere a energiei și de mobilitate. Ne propunem, în acest fel, să facem cunoscute publicului larg, decidenților și comunităților tehnologiile și soluțiile pe care partenerii de la EFdeN le dezvoltă astfel încât, împreună, să începem să construim orașul viitorului”. 

Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO: „UNESCO include între inițiativele sale majore dezvoltarea conceptului de oraș sustenabil și propune pentru implementare soluții multidisciplinare, bazându-se pe experiența sa normativă și operațională de lungă durată în domeniile educației, științelor, culturii, comunicării și informării. Comisia Națională a României pentru UNESCO susține pe plan național abordarea transversală a Organizației față de orașele sustenabile ale viitorului și este onorată să ofere patronaj inițiativei EFdeN Sustainable City, care reprezintă un exemplu de colaborare a societății civile, mediului privat și sectorului public”.

În oraș există deja, funcționale, zece puncte de interes realizate de echipa EFdeN: casele EFdeN 4C și Signature, copaci fotovoltaici unde se pot încărca gadgeturi, stații de încărcat mașini electrice, stație de biciclete și trotinete, eoliene urbane, zone de studiu, sistem hidroponic de agricultură urbană, zone în care se poate juca  șah, baschet, tenis de masă.

Prin competiție vor fi create încă 40 de puncte de interes, despre care inițiatorii anunță că „vor fi subiectului unui amplu proces de co-creare adresat doritorilor care vor să contribuie cu idei despre cum vă arăta orașul viitorului.. Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să își aleagă un punct de interes și să se înscrie până pe 22 iunie,urmând să beneficieze de sprijin și mentorat atât din partea echipei EFdeN, cât și de la specialiști din mediul academic, privat și public. Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 Euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câștiga și un premiu în valoare de 500 Euro. Detalii despre concurs pe https://efden.org/co-creeaza/.

Punctele de interes vor fi proiectate și executate în cele opt zone tematice ale EFdeN Sustainable City:

  1. Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale prestigioasei competiții mondiale Solar Decathlon 
  2. Energie: un spațiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice și până la pompe geotermale și stocare gravitațională
  3. Educație: un spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică
  4. Mobilitate: include o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus
  5. Agricultură Urbană: include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară 
  6. Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga 
  7. Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare
  8. Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...