Producția și consumul de cultură în carantină

Date:

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a lansat secțiunea „Cultura în carantină: Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19” pe platforma  CulturadataInteractiv:

 https://culturadatainteractiv.ro/monitorizarea-domeniului-cultural-in-timpul-crizei-covid19/, cu scopul de a investiga reacția entităților din domeniul cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională.

Cercetarea are ca obiective producția/oferta de cultură și consumul de cultură. Întrebările puse în acest context sunt: „1. Cum se adaptează producția/oferta de conținut cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională? Modele de adaptare a producției. Modele de adaptare a canalelor de difuzare. 2. Cum se adaptează consumatorul de cultură la constrângerile impuse de situația de urgență națională? Cum evoluează cererea de produse culturale? Metode de susținere a sectorului cultural de către consumatori”.

Inițiatorii subliniază că „proiectul urmărește relevanța domeniului culturii în viața cotidiană, cu precădere într-un moment în care prioritățile generale ale populației sunt în proces de reorganizare. Dacă, aparent, cultura nu se încadrează în domeniile prioritare, măsurile luate de către instituții publice, private, artiști asociați și independenți, precum și de către consumatori scot la iveală faptul că domeniul culturii are o importanță majoră, mai ales în momente de criză”.

Capitolele monitorizării sunt: Context, Efecte asupra domeniului cultural, Sprijin pentru sectorul cultural, Adaptarea ofertei culturale, Adaptarea consumului cultural, Metodologie.

Până în prezent, au fost analizate 250 de instituții de cultură și actori culturali independenți care și-au adaptat activitatea la contextul crizei: teatre publice și independente, instituții muzicale (opere, teatre de operetă, filarmonici), muzee, biblioteci și edituri. Procesul de monitorizare și analiză „este gândit ca o sursă de informare ce va fi actualizată periodic în cadrul secțiunii”, în acest scop fiind așteptate informații, comentarii, mesaje pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/culturadata/) și e-mailuri pe adresa [email protected].

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...