Promovarea schimburilor comerciale cu Republica Kîrgîză

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Sala Miron Vlasto din sediul său istoric un eveniment dedicat promovării schimburilor comerciale și cooperării economice cu Republica Kîrgîză. Au participat oameni de afaceri români din domeniile energie, infrastructură de transport, managementul traficului, turism, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale şi instituţii interesate de oportunităţile de afaceri, investiţionale şi de cooperare oferite de această ţară din Asia Centrală. Organizatorii subliniază că „manifestarea a avut loc în marja vizitei de lucru în România a unei delegaţii a Ambasadei Republicii Kîrgîze (Kîrgîstan) în Ucraina, acreditată şi în România şi Bulgaria, delegaţie compusă din Ermek Sarybaev, consilier diplomatic, şi Ermek Kanybekov, secretar III. 

Cu acest prilej, preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, care este şi consul onorific al Republicii Kîrgîze în România, iar Consulatul onorific are sediul în Palatul CCIB, a subliniat că în această ţară există interes pentru colaborare în dublu sens: pe de o parte pentru atragerea de investitori și turiști români şi, pe de altă parte, pentru cumpărarea de produse şi tehnologii, în diverse domenii de activitate. În opinia preşedintelui CCIB, specialiştii români se pot implica în realizarea unor obiective industriale complexe, în domeniul energiei obţinute din surse regenerabile, dar şi în industriile: chimică, petrochimică, a materialelor de construcţii şi a construcţiilor de maşini. Totodată, România poate livra o gamă largă de produse de care economia kîrgîză – aflată în plină dezvoltare – are nevoie. De asemenea, Iuliu Stocklosa a punctat condiţiile foarte bune de care beneficiază investitorii străini, inclusiv pe partea de impozite şi taxe, precum şi avantajele oferite de poziţia geografică a Republicii Kîrgîze şi de apartenenţa acestei ţări la diverse organizaţii internaţionale.

De altfel, aceste aspecte reliefate de preşedintele CCIB au fost tratate pe larg de Ermek Sarybaev şi Ermek Kanybekov în cadrul prezentării, inclusiv video, a motivelor pentru care antreprenorii români ar alege să dezvolte un proiect în Republica Kîrgîză sau să colaboreze cu parteneri din această ţară. În deschiderea intervenţiei sale, Ermek Sarybaev a subliniat că, datorită eforturilor depuse de consulul onorific al Republicii Kîrgîze în România, începând cu luna iulie a anului trecut, cetăţenii români pot călători în Kîrgîstan fără viză, cu drept de ședere până la 60 zile. 

Conform celor precizate de Ermek Sarybaev şi Ermek Kanybekov, investitorii au la dispoziţie 5 zone economice libere: Bishkek, în capitala ţării, principalul centru economic şi politic; Maimak, situată la intersecţia coridoarelor de transport internaţionale ce traversează ţara; Leilek, cu amplasare favorabilă pentru dezvoltarea comerţului trasfrontalier; Karakol, ce oferă oportunităţi semnificative pentru dezvoltarea turismului; Naryn, cu o suprafaţă de circa 47.000 kmp, aproape ¼ din suprafaţa ţării. Potrivit diplomaţilor kîrgîzi, investitorii străini beneficiază de costuri reduse de închiriere pentru terenuri și proprietăți, scutiri de la plata impozitelor, scutiri de la plata taxelor vamale, proceduri simplificate de vămuire, înregistrarea simplificată și accelerată a firmelor. În ceea ce priveşte regimul fiscal, TVA este 12%, iar impozitul pe profit şi cel pe venit sunt de 10%. Salariul mediu este de 350 USD, în condiţiile unui cost scăzut al vieţii.

În contextul deschiderii pieţei Asiei Centrale, o atenţie deosebită s-a acordat cooperării în turism, un exemplu fiind includerea de către agenţiile româneşti a R. Kîrgîze în circuite turistice, alături de Kazahstan şi Uzbekistan. 

În marja vizitei în România, diplomații kîrgîzi, însoțiți Iuliu Stocklosa, consul onorific, au avut întâlniri cu oficiali din Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Politehnica din București, și Ministerul Antrprenoriatului și Turismului, Totodată, au desfășurat activități consulare în sediul Consulatului Onorific al Republicii Kîrgîze în România.

În finalul evenimentului a avut loc o degustare de produse de patiserie și cofetărie oferite de firma Moesis by Angelo din localitatea Greci, județul Tulcea”.

CCIB precizează că „deşi în primul trimestru al acestui an, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 46,3% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării exporturilor cu 101,7% şi a diminuării importurilor cu 85%, în valoare absolută cifrele rămân în continuare modeste”.

Foto: CCIB 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate