Raport european: creștere a producției de droguri sintetice

Date:

„Disponibilitatea drogurilor se menține la niveluri ridicate în UE (în unele cazuri, cum ar fi cocaina, depășind nivelurile anterioare pandemiei), iar substanțe psihoactive noi, cu potență mare, continuă să apară pe piață”, semnalează „Raportul european privind drogurile 2022: tendințe şi evoluții”, lansat la sediul Senatului României. La conferința de lansare au participat directorul adjunct al Agenției Naționale Antidrog, comisar-șef de poliție Georgel-Cristian Ivan, specialiști și membri ai Consiliului Științific ai Agenției Naționale Antidrog, Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului României, Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Anca Dragu, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai instituţiilor partenere în aplicarea Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor 2022-2026, reprezentanţi ai societăţii civile.

Datele raportului european au fost prezentate, în sistem de videoconferinţă, de Marica Ferri, șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie EMCDDA.

Agenția Națională Antidrog subliniază că „analiza anuală, prezentată de reprezentantul forului european, descrie evoluția problemelor legate de droguri în Europa, precum și modul în care inovarea transformă piața drogurilor”. Totodată, „raportul dezvăluie și modul în care produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai diverse, iar producția de droguri sintetice în Europa este în creștere.  Referitor la consumul de droguri, există și semne ale revenirii la nivelurile din perioada anterioară pandemiei. Astfel, în anii 2020-2021, se observă creșteri ale consumului de cocaină, cocaină crack, amfetamină și metamfetamină în unele orașe. 

Conform datelor raportului european, țara noastră se menține în continuare sub media europeană în ceea ce privește consumul pentru majoritatea tipurilor de droguri.

În continuare, programul conferinţei a inclus intervenţia, în sistem de videoconferință, a reprezentanților Institutului Superior de Sănătate din Italia, care au furnizat informaţii de actualitate referitoare la fenomenul consumului de GHB (Gamma Hydroxybutyrate), cunoscut şi sub denumirea de «drogul violului».

Pentru a completa imaginea de ansamblu asupra situației naționale a fenomenului drogurilor cu cele mai recente date, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiului Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaționale, implementat de Agenția Națională Antidrog în anul 2021.

Principalele date din Raportul European privind drogurile 2022: tendințe şi evoluții și din studiul Consumul de droguri în rândul tinerilor care frecventează medii recreaționale se regăsesc pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog, accesând link-urile http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2022/06/SINTEZA-_RE-2022_RO.pdf, respectiv http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2022/06/prezentare-Studiul-in-medii-recreationale.pdf”.

Foto: ANA 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...