Recentele scăderi de producție din UE mențin prețul grâului românesc

Date:

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, asociație non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România publică ultimul raport al pieței de cereale din România.

Piața grâului 

Grâul românesc a cunoscut susținere în paritatea CPT Constanța. Cererea de mărfuri din bazinul  Mării Negre și recentele scăderi de producție din UE, precum și procentul mare de grâu furajer  în producția franțuzească au făcut ca ofertele cumpărătorilor în paritatea CPT Constanța să  rămână la nivelul de 245 EUR/tonă. Însă specificația furaj a cunoscut o elasticitate mult mai  mare, ea întinzându-se până la 9 EUR/tonă în sens negativ

Mulți fermieri se gândesc cu foarte mare atenție la ce mărfuri să elibereze în aceste zile – grâu,  porumb sau floarea-soarelui. Este un semn de întrebare la care vom încerca să răspundem  punctual pe fiecare categorie de marfă în parte.  

La capitolul grâu, avem, până la această, oră un volum de 2.300.000 de tone exportate, mai  precis de la 1 iulie până la 19 septembrie 2021. Potențialul românesc de export este cotat în  acest an la un nivel de peste 7 milioane de tone (și aceasta este o estimare minimă).  În acest sens, vedem cum o marjă mai mare cu circa 10-12 EUR/tonă aplicată unei cantități de  grâu apare mult mai tentantă într-un scenariu de iarnă a anului 2022 decât păstrarea unei cantități mult mai mici de semințe de floarea-soarelui. Și acest lucru este oarecum generat de  condiția de păstrare a mărfurilor, unde este mult mai facil din punct de vedere operațional a  păstra grâul decât semințele de floarea-soarelui. 

Să vedem acum evoluția EURONEXT pentru grâu, căci, după cum enunțam în numărul 36 al  raportului, acesta este decuplat de bazinul Mării Negre, dar oferă o imagine de egalitate între BS  (Black Sea) și această indicație. Vizualizăm MLZ1, adică DEC21, în creștere față de deschidere cu  1,25 EUR. Nivelul de închidere a ședinței de tranzacționare este situat la 253,25 EUR. Paritatea  EURO/USD 1:1,172 ne indică o echivalență de 296,8 USD. 

De ce folosim moneda USD în comparație? Pentru a genera un comparativ intre BSW (Black Sea  Wheat – Bursa Mării Negre), unde se tranzacționează în USD (60% din tranzacțiile la nivel mondial  se efectuează în USD), și EURONEXT. 

GRAFICUL EURONEXT MLZ21 – DEC21 ne indică o diferență pozitivă față de momentul aprilie  2021, de circa 53 EURO/tonă, atunci când estimările emisferei nordice în ceea ce privește  recoltele după ieșirea din iarnă erau extrem de pozitive. Suntem la un nivel care a mai fost atins  doar la începutul lunii august, mai precis imediat după eliberarea raportului USDA din 10 august  2021.  

Noi previzionam un efect de degradare temporară, ca efect de digestie și disipare a cifrelor  exprimate de raport, până când majoritatea recoltelor sunt strânse de pe câmp. Iar indicațiile de  astăzi arată corectitudinea estimărilor pe care le-am avut.

În perspectiva unor legături mai strânse și dezvoltarea unei rețele comerciale mai compacte, prin  legarea exportului de importul anumitor alte produse (barter, ca să-l numim așa), Ministerul  Agriculturii din România va iniția în perioada 9-12 octombrie 2021 un proiect care ar putea genera  o primă schiță de lucru cu Regatul Iordaniei. Astfel, o delegație ministerială românească,  împreună cu un grup de fermieri și alte persoane interesate, se va deplasa în Iordania pentru  aceste prime contacte. Clubul Fermierilor Români va fi reprezentat de un număr de fermieri care  vor fi asistați de Casa de Trading a Fermierilor prin Cezar Gheorghe, consultantul în materie de  comerț cu cereale și oleaginoase și autorul prezentului raport de piață. 

Iordania a avut în sezonul 2020-2021 un volum de peste 1 milion de tone de grâu importat din  România, și, de asemenea, peste 185.000 tone de orz furajer, ceea ce creează premisele  dezvoltării unor relații mult mai compactate, sub garanțiile guvernamentale generate de cele  două state. 

Bursa Mării Negre a închis ședința de tranzacționare la nivelul de 308,5 USD KFV1, și, dacă  corelăm cu EURONEXT DEC21 în USD, avem un reper clar de superioritate a grâului provenit din  bazinul Mării Negre față de cel european. Importanța regională a BSW s-a potențat foarte mult  datorită poziției foarte strânse dintre PRODUCȚIE și CONSUM la nivel mondial, 775.4 vs. 786.  Cifrele sunt exprimate în milioane tone și reprezintă balanța mondială negativă generată de  ultimul raport USDA.  

Diferența între indicații reprezintă un avantaj logistic al bazinului față de Mediterana în  destinațiile care livrează lângă Canalul Suez sau trec prin acesta înspre destinațiile Orientului  Mijlociu sau Asia. 

Piața orzului 

Indicațiile orzului în Portul Constanța sunt de nivelul 212 EUR/tonă. Marja exportatorilor de 3  EUR/tonă este în continuare conservată prin nivelul de vânzare în FOB. 

Iordania iese în căutare de orz cu o licitație pentru achiziția a 120.000 tone de orz furajer.  Participanții sunt 3 la număr în acest moment, case de trading exponențiale la nivel mondial, dar  dorim să remarcăm apariția orzului de origine australiană în zonă prin Australian Grain Export. Turcia, prin TMO, a securizat un volum de 260.000 tone de orz cu prețuri între 297 și 307  USD/tonă CIF porturi turcești nominate, livrare la jumătatea lunii octombrie 2021. În continuare, orzul furajer rămâne strâns alături de grâul furajer, cererea fiind constantă și, cu  siguranță, lunile de iarnă vor potența prețul acestui produs.

Indicațiile din origini se mențin la nivelurile de 261 USD/tona FOB Rusia și 255 USD/tonă FOB  Australia. Orzul rusesc are, după cum știm, o taxă de export, care este setată pentru săptămâna următoare la nivelul de 35,3 USD/tonă, în creștere cu 4,30 USD/tonă, la un index de 235.5 USD. 

Piața porumbului 

Prețul porumbului în Portul Constanta crește până la nivelul de 221 EUR/tonă, încurajat de  ritmul greu de recoltare și de lipsa de lichiditate generată de interesul scăzut al fermierilor de a  vinde.  

În mod practic, se execută doar contractele forward, însă și aceste volume își găsesc calea spre  port într-un ritm foarte lent, din motive logistice care au generat o congestie a portului  Constanța. Gradul de execuție a contractelor forward este, de asemenea, îngreunat de scăderea  productivității la hectar în sudul României, unde mulți fermieri nu generează mai mult de 4 tone  la hectarul de porumb neirigat.  

În acest fel, încep problemele. Fermierii care nu învățat lecția lui 2020 primesc note de plată  pentru diferența de piață de circa 50-53 EUR/tonă. Acest aspect trebuie să determine încă un  moment de reflecție.  

La nivel european, porumbul este corectat încă o dată. Nivelul de producție la hectar scade cu  0,12 tone, efectele negative ale valului de căldură fiind evidențiate încă o dată în prognozele de  producție a porumbului european. 

EURONEXT închide ședința de tranzacționare din 23 septembrie 2021 la nivelul de 223,5  EUR/tonă, în creștere cu 1,75 EUR/tonă de la deschidere. Ce trebuie observat este însă și nivelul  afișat pentru luna martie 2022. Indicația afișează 224 EUR, ceea ce reflectă sănătatea cererii în  lunile subsecvente recoltării.  

GRAFICUL TREND XBX21 EURONEXT NOV21 ne indică o diferență de 33,5 EUR între 12 aprilie și  24 septembrie 2021. De asemenea, ne aflăm la 1,5 EUR diferență de reperul cel mai înalt atins în  7 mai 2021. 

În țară, mizăm în continuare pe un potențial de 14,8 milioane de tone, însă, pe măsură ce  recoltarea avansează, vom putea aduce corecții de recoltă, fie ele pozitive sau negative. Trebuie  însă reamintit potențialul foarte bun al porumbului în regiunile Banat, Crișana, centrul țării,  Moldova Centrală și Moldova Nordică. De asemenea, zone însemnate din sudul României  raportează producții foarte bune la porumb, iar arealul se întinde până în zona Prahova, Buzău,  Vrancea, incluzând aici și Ialomița. 

Porumbul este la început de drum și potențialul său nu este încă dezvoltat. Recoltarea este un  factor de scădere a prețului în mod normal, însă lumea se schimba și fermierii din România  odată cu ea. Sintagma „presiune de recoltă” începe să dispară în fiecare an, datorită capacității  financiare, logistice și de depozitare care au fost dezvoltate în fiecare an în fermele românești.  

Alături de capitalizare, mai avem și factorul producție globală vs. consum, care sunt foarte  strânse, cu o balanță pozitivă de doar 10 mil. tone, care nu reprezintă un reper deosebit de  important la un nivel de producție mondiala de 1.197.000.000 tone de porumb, asta doar dacă judecăm cifrele în procente.  

Piața semințelor de rapiță 

The only way is up” ar sumariza evoluția prețului semințelor de rapiță.  

Prețurile în FOB CVB (Constanța-Varna-Burgas) au depășit nivelul de 700 USD/tonă, mai precis,  au ajuns la o ecuație echivalentă EURONEXT NOV21, adică 619,5 EUR/tonă, care, convertită în  USD conform parității 1:1.172, indică 729 USD/tonă, cu un premium peste NOV21 de circa 3 USD.

Cererea există în continuare și este susținută de preț. Procesatorii interni doresc marfa, însă  mediile de stocare sunt aproape inexistente, ceea ce face ca intenția de achiziție să fie  condiționată de posibilitatea ca fermierii să păstreze marfa până la lunile noiembrie-decembrie  2021. 

Rapița rămâne în focusul fermierilor români și așteptăm cifrele finale de plantare. Estimările sunt  de peste 500.000 ha, dar să așteptăm confirmarea finală. 

DIFERENȚA între 30 martie și 24 septembrie 2021 = 186,76 EUR 

Piața semințelor de floarea-soarelui 

Piața semințelor de floarea-soarelui este dominată de un paradox. Dacă în FOB CVB nivelul lor  este indicat la valoarea de 596-598 USD/tonă, în scădere cu 2-3 USD/tonă, în piața internă,  lucrurile nu sunt calme deloc. Mai precis, procesatorii se întrec în a reține volumele în țară și  vedem indicații de 570 USD/tonă FCA ferme, în loturi mari, firește.  

Pe nivelul de port la Dunăre, înregistrăm nivelul de preț de 570 USD/tonă, aspect ce poate  conduce în 2 direcții: una către export, iar cealaltă către comerțul intra-comunitar, spre Bulgaria,  unde procesatorii plătesc 620 USD/tonă pentru marfa livrata în condiția DAP. Ce întreține această efervescență? Simplu – România este locul de originare și nimic nu va  schimba acest lucru. Acest fapt generează însă un potențial mai mare pentru lunile viitoare, de după recoltare și intrarea mărfurilor în depozite.  

Prețul uleiului brut se manifestă în același regim, aproximativ neschimbat, după cum urmează:

Piața boabelor de soia 

Cotațiile soia în România încep să prindă alt contur. Procesatorii încep să intre puternic în  competiție și cotează 630 USD/tonă pentru marfa livrată la unitățile de procesare. În acest  context, fermierii au de acumulat în topul prețului încă 93,76 USD/tonă, sprijinul cuplat pe hectar  fiind de 240 EUR. Dacă estimăm o producție de 3 tone la hectar, avem 80 euro care sunt egali cu  93,76 USD, ceea ce urcă suma primită pe o tonă de soia la nivelul de 723,76 USD/tonă. 

În acest moment, se vede diferența dintre piețe, cea de export și intra-comunitară, față de cea  internă, reacția fermierilor fiind de a alege piața internă pentru simplul fapt că vând către un  procesator, iar acest lucru le aduce un venit suplimentar față de piață.  

Fermierii trebuie însă să fie foarte atenți la nivelul boabelor sparte, căci piața internă  penalizează drastic începând de la 6% față de cea intra-comunitară și de export, care au  standard 15%. Înțelegem acest nivel de spărtură pe care-l practica piața internă dat fiind  avantajul pe care îl au, însă suntem siguri că acest lucru se vă autoregla în sezonul următor. 

Peste ocean, indicațiile soia CBOT ZSX1 NOV21 sunt la nivelul de 1.285 c/bu = 472,15 USD/tonă:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...

Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin

Mișcările de pe piața cripto au fost destul de...

Finanțarea companiilor

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)