Raportări financiare „în ton cu așteptările sau peste” – Sunt rezultatele foarte bune sau au fost greșit prognozate de analiști?

Date:

Sezonul de raportări financiare pe piețele externe este aproape de final. Chestionați, cu ocazia evenimentului financiar online „Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pe S1 pe piețele externe”, analiștii financiari Radu Puiu (XTB) și Cătălin Chivu spun că rezultatele financiare publicate de marile companii au fost „în ton cu așteptările sau peste”.

Radu Puiu, Research Analist XTB Romania, spune că dezamăgirile au fost destul de puține: „Până acum, am avut o tendință pozitivă. Majoritatea companiilor au raportat rezultate în ton cu așteptările sau peste. Dezamăgirile au fost destul de puține, iar acest lucru este oarecum surprinzător, având în vedere faptul că efectul de bază al anului trecut a fost unul destul de puternic, mai ales în anumite cazuri, pentru că vorbim despre o perioadă de «boom» pe anumite sectoare, precum tehnologie sau entertainment”.

În ceea ce privește felul în care se prezintă, comparativ, rezultatele financiare la 6 luni, față de cele similare din anul 2020, Puiu precizează: „În primul rând, ar trebui să facem o separație între Trimestul I al anului trecut și Trimestrul II. În general, aș spune că au fost rezultate mai bune decât în primul semestrul al anului trecut. Totuși, există câteva excepții de la regulă, și aici vorbim despre sectorul tehnologic, care a tins să evolueze mai bine, iar în termeni trimestriali, creșterile au fost mai ample”.

Cătălin Chivu, analist financiar și Realizator al emisiunii „Feel The Markets” spune că se aștepta ca rezultatele financiare la 6 luni să fie favorabile: „Aveam aceleași așteptări pe care le-au avut și analiștii – de rezultate extrem de bune. Aceasta, datorită bazei de raportare. Pe deoparte, Trimestul II din 2020 a fost cel mai slab din ultimii multi ani. Văzusem niste statistici – era de așteptat ca veniturile să crească cu 19,6% față de perioada similară de anul trecut, iar câștigul per acțiune (EPS) – cu 63,6% – cifre de-a dreptul impresionante. Evident, cele mai optimiste prognoze se refereau la sectoarele afectate de pandemie – linii aeriene, HoReCa, sectorul energetic. O statistică interesantă, în ultimii ani, aceste câștiguri istorice tind să bată așteptările cam cu 3-5% la fiecare sezon de raportări, așadar companiile tind să surprindă pozitiv. Iată, în ultimele 4 trimestre, am avut: T2 2020 (12,6%) T3 2020 (15.5%) T4 2020 (13,2%), iar T1 2021 (28,7%). Toate aceastea fac ca media să fie cu 18% peste estimările analiștilor. Așadar, este clar că suntem în altă epocă. Estimarile în USD, în schimb, chiar dacă profiturile companiilor sunt mai puternice și economia la fel, au fost de 49$ în T1, 45$ în T2, 48 $ în T3 si 50$ în T4 – așadar creșteri intre 50-60%, respectiv 18-25%”.

Cîteva date legate de sezonul de raportări financiare aferente Semestrului I, pe piețele externe:

  • Reprezentanții companiilor din SUA le-au sugerat analiștilor faptul că rezultatele vor fi mai bune decât așteptările. Deși aceștia au făcut revizuirile necesare, prognozele au fost depașite;
  • 88% dintre companiile care au raportat până în acest moment au publicat rezultate peste așteptări sau în ton cu așteptările;
  • În cazul în care tendința va continua, am putea avea cea mai mare creștere procentuală a rezultatelor față de estimările analiștilor, din 2008 încoace, conform statisticilor furnizate de FactSet;
  • Valoarea mediană a așteptărilor indică 24% creștere a câstigului per acțiune, în termeni anuali. Așteptările indicau, mai degrabă o valoare agregată de 61%, ceea ce ar fi trebuit să fie o surpriză semnificativă.

Totuși, Chivu pune în perspectiva datele financiare publicate la 6 luni 2021, întrebându-se cât de bine întelese au fost totuși semnalele date de societățile listate, înaintea sezonului de raportări financiare: „Este clar cel mai bun sezon de raportari din ultimii ani. Este cea mai puternica rata de crestere din ultimii 10 ani. Intrebarile sunt daca ramanem cu aceste cifre si in viitoarele 2 trimestre si daca noul normal devine 20%. Interesant aici este «guidance-ul» pe care companiile îl dau. Pentru mine, acest 20% vine după un «guidance» neclar. Odată ce această îndrumare din partea analiștilor va redeveni mai clară, vom reveni la acel 3-5%”.

Vorbind despre cifre, Chivu are o întrebare legitimă: „O alta intrebare ar fi daca ne raportăm la anul 2019, mai este acest sezon la fel de bun? Au fost și aici depășiri, dar diferențele sunt mult mai mici: 5-10% maxim[…]”


Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul XTB Romania, Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).

_________________

Despre XTB Romania – Partener al evenimentului Earnings Report

Cu aproape 20 de ani experiență în piețele financiare, XTB este o companie completă de investiții, listată pe Bursa de la Varșovia, cu peste 4400 de instrumente financiare disponibile în platforma performantă de investiții xStation. Cu birouri în peste 10 țări incluzând România, Marea Britanie, Germania și Franța. XTB este reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume inclusiv ASF și KNF.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...