Comentariul analistului eToro, Ionuț Paulenco – Piețe financiare

Piețele financiare au încheiat săptămâna trecută pe o notă optimistă, cu economia SUA în puternica revenire deși a creat mai puține locuri de muncă decât se prevedea, în timp ce UE este gata sa ajute cele 27 de state membre cu o primă tranșă de fonduri.  

Economia americană a creat 559.000 de noi locuri de muncă în luna mai, sub cifra de 670.000 anticipată de analiști, ridicând vineri toți indicii bursieri de pe Wall Street. Indicele Dow Jones Industrial Average DJIA a urcat cu 0,5%, împins de creșterea prețurilor din sectorul energetic. O creștere a acțiunilor de tehnologie a ridicat indicele Nasdaq100 cu 1,8%. Randamentele obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani au scăzut la 1,56% (de la 1,63%) datorită atenuării temerilor privind inflația. 

Deși au fost sub așteptări, cifrele privind locurile de muncă sunt suficient de bune pentru a confirma revenirea puternică a economiei americane, dar și pentru a calma temerile despre supraîncălzire ei.  

Rezerva Federală își va reduce sprijinul pentru economie în perioada următoare, vânzând datoria corporativă pe care a cumpărat-o în timpul pandemiei. Fed a cumpărat în fiecare lună 80 de miliarde de dolari în obligațiuni de trezorerie și 40 de miliarde de dolari titluri de valoare garantate ipotecar pentru a echilibra piețele financiare și a sprijini economia. Instituția de politică monetară americană a declarat că nu va crește ratele dobânzii până când piața forței de muncă nu își va reveni.

Dobânzile mai mari se traduc în costuri crescute pentru companiile aflate în expansiune, care se împrumută foarte mult, așa cum se întâmplă cu cele din sectorul tehnologic. Recuperarea piețelor emergente ar putea fi, de asemenea, expusă riscului într-o piață cu dobânzi ridicate și un dolar puternic. Bugetele tuturor țărilor ar putea fi și ele sub presiune dacă guvernele ar trebui să plătească mai mulți bani pe dobânzi, mai ales după un an de pandemie în care multe țări au înregistrat deficite bugetare record.

Au fost, de asemenea, câteva remarci ale secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, duminică, indicând faptul că politica monetară s-ar putea schimba în curând. În timp ce susținea propunerea bugetară a administrației Joe Biden de 4 trilioane de dolari, ea a spus că „un mediu cu dobânzi ușor mai mari ar fi de fapt un plus din punctul de vedere al societății și din punctul de vedere al Fed”.

UE se pregătește să acorde ajutor țărilor membre

De partea cealaltă a Atlanticului, piețele au închis, de asemenea, săptămâna pe plus, dat fiind că Uniunea Europeană se pregătește în cele din urmă să distribuie o parte din cele 750 de miliarde de euro pentru recuperare în urma pandemiei. În lunile următoare, cele 27 de capitale ale UE vor primi o primă tranșă de 13% din suma totală care le-a fost alocată pentru lunile următoare. Restul depinde de îndeplinirea reformelor promise pentru creșterea rezilienței. Guvernele și-au prezentat planurile, iar UE le va analiza până la jumătatea lunii iunie.

România a solicitat subvenții de 14,3 miliarde de euro și împrumuturi de 15 miliarde de euro,  conform Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv bani pentru transport durabil, educație, asistență medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a PNRR până în 2026.

DISTRIBUIȚI