Reconstituire captivantă la Muzeul Naţional de Istorie a României

Date:

Expoziția comemorativă „Centenar. Mărăști, Mărășești, Oituz” – organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația „Prospectorii Istoriei”, Muzeul Vrancei  din Focșani și Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” din Bacău – prezintă în incinta muzeului din Calea Victoriei o reconstituire captivantă şi riguroasă a unui câmp de luptă în plin război: pământ răscolit de explozii, armament, muniție, tuburi, sârmă ghimpată, vegetaţie distrusă, ”soldați” pe care, vorba lui Camil Petrescu, i-a „acoperit pământul lui Dumnezeu”. Este zona de maximă atracţie a unui demers amplu de cercetare şi prezentare (curator, Cornel Ilie)   „a unuia dintre, probabil, cele mai dramatice momente din istoria modernă a României — bătăliile din vara anului 1917”, după cum subliniază dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, accentuând, în sens cuprinzător, că o asemenea expoziţie trebuie să constituie „un prilej de reflecţie pentru societatea de azi, în sensul de a aprecia cât de pregătiţi suntem să acţionăm într-un moment de criză de orice fel, nu neapărat de război”.

Valoarea documentară a expoziției este accentuată de prezentarea – neobișnuită pentru un asemenea context – a unui mare număr de obiecte, inclusiv de uz personal, descoperite pe câmpul de luptă: grenade, baionete, resturi de ţinută militară, bidoane de apă, tacâmuri etc.

În contextul apropiatului centenar al Marii Uniri, Lucian Romașcanu, ministrul culturii şi identităţii naţionale, deschide o perspectivă încurajatoare, exprimându-şi speranţa că în 2018 se va putea pune „piatra de temelie a restaurării Muzeului Național de Istorie și într-un timp rezonabil să avem o clădire așa cum merită o istorie care are aceste cuvinte în denumire — național, istorie, România”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

TikTok actualizează sistemul de evaluare a conturilor

TikTok este o platformă de divertisment susținută de creativitatea,...

Colliers: 2022, cel mai bun an din ultimii 15 pentru piața de investiții din România

Tranzacțiile au depășit 1,25 miliarde de euro, capitalul românesc...

Cum facem posibilă victoria Ucrainei

| de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Studiu: Oamenii devin mai precauți atunci când fac cumpărături, iar achizițiile spontane devin din ce în ce mai rare

Starcom România lansează cea de-a noua ediție a compendiumului...