Reff & Asociații | Deloitte Legal – victorie care confirmă deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management și suport

Date:

Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o victorie definitivă în fața ÎCCJ care confirmă deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management și suport prestate în cadrul unui grup de companii

Echipa de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) o soluție definitivă care confirmă deductibilitatea cheltuielilor cu servicii de management și suport prestate de o societate ce face parte dintr-un grup lider în domeniul materialelor de construcție. Victoria obținută vine în contextul în care organele de inspecție fiscală refuză, de cele mai multe ori, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile achiziționate de societățile din România de la societățile din grup, motivând că societatea din România nu poate demonstra necesitatea serviciilor facturate și că, în realitate, aceste servicii sunt în beneficiul grupului, iar nu al contribuabilului român. De altfel, inspecțiile fiscale care au ca obiect tranzacțiile intra-grup au o pondere tot mai mare, acestea fiind analizate de către organele fiscale din perspectiva respectării principiilor care guvernează prețurile de transfer, precum și a condițiilor necesare pentru deductibilitatea acestor cheltuieli.

Prin soluţia obținută de echipa Reff & Asociații | Deloitte Legal, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat că, chiar și atunci când serviciile sunt prestate de societatea din grup către mai multe subsidiare din diferite jurisdicții, se poate constata că alocarea costurilor s-a realizat unitar pentru toate subsidiarele, iar din descrierea documentelor justificative rezultă că ele au legătură cu activitatea economică, au fost prestate în interesul acesteia și au fost necesare în scopul realizării de venituri impozabile.

Echipa de litigii care a condus reprezentarea companiei din domeniul materialelor de construcție în acest proiect a fost coordonată de Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, şi Luiza Ionescu-Donoiu, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal (foto).

„Instanțele de judecată au avut în vedere complexitatea tranzacțiilor din cadrul grupului, concluzionând că, în lipsa serviciilor suport, societatea nu și-ar fi putut desfășura activitatea operațională în aceleași condiții, iar contractarea lor este o expresie a principiului libertății de gestiune, principiu garantat de Constituție. Sperăm ca hotărârea ÎCCJ să contribuie la schimbarea abordării organelor de inspecție fiscală cu privire la deductibilitatea serviciilor de management și suport prestate în cadrul grupului, iar simpla apartenență la un grup de societăți să nu mai fie privită ca o prezumție de vinovăție fiscală a contribuabilului”, a declarat Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate în cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal și coordonatorul echipei de proiect.

„Echipa noastră a obţinut o soluţie favorabilă care recompensează încrederea acordată de clientul nostru și care totodată contribuie la cristalizarea unei practici la nivelul instanţei supreme din România ce asigură o protecţie adecvată a dreptului contribuabililor de deducere pentru astfel de servicii, ce sunt folosite la scară largă de clienţii noştri din toate industriile”, a declarat Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener în cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, coordonatorul practicii de litigii.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocaţi, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.

Reff & Asociații | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăți de avocați din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, consultanță juridică de management, litigii, fuziuni și achiziții, sectorul public și drept imobiliar. Reff & Asociații reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 85 de țări.

Pentru mai multe informații despre Reff & Asociații | Deloitte Legal, accesați www.reff-associates.ro. Pentru mai multe informații despre rețeaua globală Deloitte Legal, accesați www.deloittelegal.com.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...