RePatriot conectează românii de pretutindeni cu ţara

Date:

Definit de inițiatorul lui, Marius Bostan, drept „o platformă de conectare a românilor de pretutindeni cu ţara”, proiectul RePatriot al Romanian Business Leaders (RBL) susţine nu numai afectiv, ci mai ales faptic procesul de întoarcere acasă, cu tot ce implică el: consultanţă, birocraţie (inclusiv în privinţa actelor de studii), orientare pentru investiţii, angajamente etc.

Dragoș Anastasiu, vechi şi fervent „RePatriot”, fondatorul companiei Eurolines, consideră diaspora drept o comoară pentru ţară, cărei i se cuvine în primul rând respect, aceasta trebuind să însemne timp cât mai scurt la intrarea în ţară cu ocazia diverselor reveniri, timp scurt şi la vot în afara ţării şi formalităţi simplificate în caz de repatriere.

În esenţa ei, revenirea în ţară este ceva individual, care ţine de familie, de local, apreciază Adela Jansen, componentă a echipei RePatriot, director de resurse umane la BRD și coordonatorul Coaliției pentru Dezvoltarea României. Tot revenită acasă (din Italia) şi fondatoare a două investiţii de succes (două restaurante), Nicuța Enache vorbeşte despre cât de important ar fi ca pe plan local primarul să ştie ceva de cei plecaţi, să încerce să-i susţină ca să se întoarcă, iar ei să vină cu mentalitate nouă, cu ceva experienţă şi cu ideea că se poate face şi la noi ce au văzut prin alte locuri.

În acelaşi ton, „Vreau să fiu din nou acasă” este motivul cel mai mult invocat (73%) de români plecaţi care vor să se întoarcă, intervievaţi într-un sondajul „Români din diaspora” comandat de RePatriot şi realizat Open-I Research, cu 1810 subiecţi. Alte motive de întoarcere, în ordine, sunt „Pentru a fi alături de cei dragi” (46%), „Vreau să fac ceva pentru a ajuta România” (29%), „Pentru a-mi petrece în ţară anii de pensie” (27%), „Vreau să încep o afacere în România” (23%) etc. Ca motive care împiedică revenirea, sunt invocate „Corupţia” (83%), „Viaţa politică actuală” (72%), „Mentalitatea românilor” (67%), „Nivelul de trai scăzut în România” (65%) etc. Aceleaşi, în aceeaşi proporţie, sunt şi dorinţele de schimbare din ţară ca să se producă întoarcerea. 

Sondajul atrage atenţia că „47% dintre românii emigrați vor să se  întoarcă în România” la nivelul anului 2019, de unde în 2017 ponderea doritorilor de revenire era de 57%.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...