Rezultate la 9 luni peste așteptări pentru companiile listate la Bursa de Valori București

Date:

În a doua parte a lunii octombrie și prima parte a lunii noiembrie, companiile listate la Bursa de Valori București au raportat rezultatele financiare la 9 luni. 

Comparativ, rezultatele 9L ‘21/22 rezultatele mai degrabă bune. Față de perioada similara din 2021, a crescut numărul companiilor care au raportat Cifra de afaceri și Profit în creștere, acestea predomina, iar numărul lor este semnificativ. 9 companii din 10 au raportat o Cifra de afaceri semnificativ mai mare, comparativ cu 8 din 10 în S1 și cu 4 din 10, la finalul anului 2021. 7 companii din 10 au raportat un profit semnificativ mai mare, față de 6 din 10 în Semestrul I 2022 și la finalul anului 2021.

Doar 29% dintre companii au raportat un profit semnificativ mai mic, comparativ cu 4 din 10, în Semestrul I 2022. La finalul anului 2021, un procent similar de societăți a raportat profit semnificativ mai mic. Totodată, s-a redus foarte mult numărul companiilor care au raportat Cifra de afaceri sau Profit similare cu cele înregistrate la 9 luni 2021, respectiv sub 10%. Spre comparație, la finalul anului 2021, 4 din 10 companii au raportat Cifra de afaceri similară cu anul precedent, iar 14% dintre societăți au obținut profituri similare cu anul anterior.

Aproape 7 companii din 10 au acumulat Datorii pe termen scurt semnificativ mai mari în primele 9 luni din 2022, similar cu primul semestru, însă semnificativ mai mult fata de doar 3 din 10 societăți, la finalul lui 2021. Doar pentru 1 companie din 10 a scăzut semnificativ nivelul datoriilor pe termen scurt, similar cu primele 6 luni din 2022. Comparativ, la finalul anului 2021, 45% dintre companii au raportat datorii pe termen scurt semnificativ mai mici.

Vedem o polarizare a rezultatelor financiare, care sunt semnificativ mai bune față de perioada similara din 2021 și fata de ultimele semestre. Acest fapt poate fi interpretat precum ca societățile, în mare parte, au reușit să includă în preșurile către cumpărătorul final costurile generate de inflație. Totodată, din date rezulta nevoia crescuta a companiilor de a se finanța pentru realizarea activității, majoritatea creșterilor raportate pentru datoriile pe termen scurt fiind legate de creșterea sumelor aferente creditelor pe termen scurt.

Rezultatele financiare publicate de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti pe Trimestul III 2022 au fost subiectul principal de discuție în cadrul ediției din data de 16 noiembrie 2022 a evenimentului online „The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim„.

Evenimentul The Power Table este organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti, Tradeville S.A. Life is Hard S.A. și Norofert S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, Ziarul Bursa, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabila, Prahova Business, Reușita TV și București Business (Parteneri media).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...