România, în finala competiției mondiale de case solare

Date:

Echipa de studenți EFdeN, reprezentanta României în competiția mondială a caselor solare Solar Decathlon 21/22, s-a calificat în finală cu prototipul locuinței sustenabile EFdeN Vatra. Competiția se desfășoară la Wuppertal, în Germania. Echipa reprezentantă a României a trecut cu succes prima etapă: finalizarea în 15 zile 100% funcțional a prototipului de casă sustenabilă EFdeN Vatra pe situl de la locul competiției.

Finala competiției, pentru care s-au calificat 16 echipe, se desfășoară în perioada 10-26 iunie 2022 și constă în monitorizarea performanțelor caselor pe durata unei săptămâni, în probe dedicate, în care juriul de specialitate evaluează construcția în baza unui set extins de criterii din arhitectură, inginerie, sustenabilitate etc. De asemenea, casele sunt deschise publicului pentru vizitare. Câștigătoare vor fi echipele care îmbină cel mai bine arhitectura și ingineria cu inovația și sustenabilitatea.

Echipa EFdeN, cea mai tânără din competiție, este formată din 28 studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Națională de Arte din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – Facultatea de Comunicare și Relații Publice. 

Edwin Rodriguez, manager al competiției Solar Decathlon: „În toate edițiile aceasta a fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului, nu doar un proiect, ci o comunitate. Suntem foarte mândri de voi și ar trebui să fiți mândri de munca voastră. Iubesc această casă, vă iubesc pe voi și felul în care munciți în echipă. Vârsta oamenilor din această echipă este mai mică decât în celelalte echipe, dar ați făcut o treabă grozavă. Cariera voastră începe chiar acum, lucrați deja ca arhitecți! O muncă grozavă, un proiect uimitor și ar trebui să continuați în același mod. Voi semna acum inspecțiile finale, dar vreau să vă felicit!”

Anul acesta, în premieră, competiția Solar Decathlon se desfășoară la scară urbană și abordează regenerarea fondului construit și a infrastructurii existente, probleme dovedite „mai actuale ca niciodată în Germania, dar și în Europa și în alte părți alte lumii”.

Echipa EFdeN Vatra subliniază că proiectul pe care-l prezintă „vine ca răspuns la problema regenerării urbane și reprezintă cea mai mare provocare a echipei până în prezent.

Vatra este un nou model de locuință sustenabilă, inspirat de vatra românească pentru a facilita formarea de comunități. Prototipul are la bază trei module de unități de locuit și un modul de seră, ce pot fi aranjate și prefabricate, în funcție de numărul de locuitori, pentru a răspunde oricărui context. Conceptul este proiectat special pentru un public tânăr, pregătit pentru un nou stil de viață și prezintă noi principii despre modul în care tinerii văd viitorul locuirii și arhitecturii sustenabile.

Proiectul a fost conceput și implementat de studenții voluntari în asociația EFdeN, care și-au asumat toate rolurile, de la research, la proiectare, fundraising și organizare de șantier”.

Proiectul beneficiază de susținerea cu fonduri din partea a peste 40 de companii, cum sunt Romstal, Tiab, Foerch, Bosch Home România, Lenovo, Urban Incerc.  

Sub aspect tehnic, „proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, Vatra reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități. Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate. Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată.

Prototipul Vatra este echipat cu 8 panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie folosind ambele fețe. Energia produsă este stocată în baterii reciclate ce provin de la mașinile electrice. Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil, parte a conceptului de circularitate EFdeN Vatra. Energia necesară pentru a menține un mediu interior confortabil este mult redusă prin integrarea inteligentă a materialelor cu schimbare de fază. La acesta se adaugă și alte tehnologii cum ar fi introducerea luminii naturale prin fibră optică sau controlul inteligent al casei”. 

Foto: EFdeN

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...