Cehia va solicita Uniunii Europene să interzică comercializarea produselor alimentare de calitate inferioară în estul Europei  de către aceleași mărci care distribuie  produse mai bune în Occident, a declarat marți ministrul Agriculturii de la Praga, Marian Jurecka, transmite Reuters.

Autoritățile din Cehia se alătură celor din Slovacia și Ungaria, care susțin și ele că firmele multinaționale din domeniul alimentar vând mâncare de o calitate mai slabă pe piețele mai sărace și mai puțin competitive. „Pentru unele produse suntem de fapt coșul de gunoi al Europei”, a spus Marian Jurecka.

Companiile pentru drepturile consumatorilor din Cehia se plâng de mult timp de alimentele de calitate inferioară vândute de marile companii, însă până în prezent nu au avut instrumentele necesare pentru a face aceste observații, deoarece astfel de vânzări sunt legale în UE, cât timp pe etichetă sunt trecute toate ingredientele.

Marian Jurecka, ministrul Agriculturii de la Praga, a cerut efectuarea unui studiu privind calitatea alimentelor, care va fi încheiat până în luna iunie. Concluziile acestui studiu, împreună cu cele din Slovacia și alte țări, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementărilor la nivelul UE. Este posibil ca în studiu să fie incluse și alte categorii de produse, precum detergenții.

În ansamblu, prețul produselor alimentare este cu 25% mai mic în Cehia decât în Germania. Această situație se datorează, printre altele, costurilor și standardelor de viață locale mai mici, potrivit Eurostat.

De asemenea, ministrul ceh al Agriculturii susține că produsele trebuie să respecte aceleași standarde de calitate pe piața unică.  „Dacă este o piață unică, atunci să avem acces la aceeași calitate a produselor, pentru toți consumatorii”, a spus Jurecka.