Scenariile Omicron – de la speranță la consternare

Date:

Varianta Omicron stârnește noi spaime într-o lume deja obosită după aproape doi ani de pandemie. Ne aflăm acum într-o fază de incertitudine declanșată de expansiunea rapidă a acestei noi variante în Africa și în întreaga lume, de cele peste 30 de mutații ale sale în proteina spike vizată de vaccinuri și de lipsa de date despre cât de periculoasă este această variantă.

În timp ce piețele reacționează cu prudență la acest nou virus, diverse organizații fac diferite scenarii cu privire la evoluțiile viitoare pe baza puținelor date pe care le avem acum.

Un scenariu moderat este cel în care varianta Omicron se dovedește a fi mai transmisibilă, dar în care oamenii au o imunitate similară sau doar ușor mai slabă, comparabilă cu varianta Delta. Acest scenariu prevede o posibilă reducere a creșterii economice pentru primul trimestru al anului viitor. Cât de amplă va fi aceasta va depinde foarte mult de măsurile pe care le vor lua guvernele pentru a limita răspândirea bolii. Dar economiile își vor continua redresarea. 

Scenariul cel mai pesimist este ca Omicron să fie mai infecțios, iar imunitatea care previne formele grave ce duc la spitalizare să se dovedească a fi mult mai slabă decât la varianta Delta. Acesta este scenariul care duce lumea înapoi la începutul anului 2020, cu toate blocajele și restricțiile. Acest lucru va justifica, de asemenea, o scădere mai accentuată a creșterii pentru primul trimestru din 2022, o presiune sporită asupra lanțurilor de aprovizionare, întreruperi ale producției și o inflație în continuare mai mare din cauza faptului că cererea nu poate fi satisfăcută. O posibilitate este ca în acest scenariu să vedem din nou prețurile energiei în scădere abruptă.  

Pe partea pozitivă avem un scenariu în care Omicron se dovedește a fi doar mai infecțioasă și transmisibilă, dar cu rate de spitalizare și de deces mai mici decât Delta. În acest scenariu, economiile își vor continua revenirea la normal, reducerea achiziției de active de către Rezerva Federală americană va continua conform planului iar economia mondială va continua să crească. 

Mai există un alt scenariu dar acesta pare să fie infirmat de evenimentele curente.  Este scenariul în care Omicron se răspândește mai puțin agresiv decât tulpina Delta. De exemplu, Olanda a anunțat că a confirmat prezența variantei Omicron în eșantioane de testare olandeze prelevate încă din 19 noiembrie – cu mult înainte ca Africa de Sud să anunțe prima dată detectarea acesteia. Experții cred că această variantă se află deja în circulație largă la nivel internațional și a reușit asta într-un interval de timp mai scurt decât Delta.   

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) vede în principal două scenarii cu care se confruntă economia internațională, deoarece Omicron se adaugă la incertitudinile legate de redresarea după criza Covid-19. „Unul este cel în care se creează mai multe perturbări ale aprovizionării și se prelungește inflația ridicată pentru mai mult timp. Și altul, mai sever, în care trebuie să folosim mai multe restricții de mobilitate, caz în care cererea ar putea scădea și inflația ar putea de fapt să se retragă mult mai repede”, a declarat Laurence Boone, economistul-șef al OCDE. Potrivit lui Boone, dacă Omicronul se va dovedi a fi „mai malefic” decât alte variante, guvernele ar putea fi chemate să intervină pentru a atenua lovitura pentru companii și gospodării. „Acesta ar putea fi un scenariu în care am avea nevoie de mai mult sprijin fiscal în acest stadiu”, a adăugat ea.

În ciuda stadiilor incipiente ale valului Omicron, apariția sa creează deja efecte. Turismul și călătoriile sunt afectate de interdicțiile impuse anumitor destinații africane, sunt aplicate reglementări mai stricte în materie de testare și vaccinare, iar toate acestea ar putea întârzia redresarea industriei turismului.  Înainte de descoperirea variantei Omicron, călătoriile internaționale erau în creștere după 20 de luni de scădere. 

Efectele se văd deja și la nivel local. Spre exemplu, în Marea Britanie, proprietarii de pub-uri, restaurante și hoteluri din întreaga țară avertizează că au primit deja anulări de rezervări pentru petreceri și evenimente de Crăciun, anulări declanșate de temerile legate de varianta Omicron. Acesta este un semn rău pentru afacerile din domeniul Horeca. Acestea sperau să primească mulți clienți în timpul sezonului festiv, crucial pentru business. Iar această tendință are potențialul de a se răspândi în întreaga lume.Unul dintre lucrurile pe care nu le știm încă este cât de puternică este protecția oferită de vaccinurile existente împotriva Omicron. În timp ce cercetează acest lucru, Pfizer și Moderna au început deja să lucreze la vaccinuri adaptate special pentru a opri valul Omicron. Iar acest lucru poate modifica toate scenariile de mai sus. Ne întoarcem astfel la faza în care piețele financiare reacționau la știrile despre vaccinuri, deoarece creau o urmă de speranță că pandemia va fi învinsă. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate