Seminar de prezentare a China International Import Expo la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București 

Date:

Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a găzduit un seminar de prezentare a celei mai mari manifestări expoziționale multisectoriale de import din lume, China International Import Expo (CIIE), care va avea loc în perioada 5-10 noiembrie la Shanghai.

CCIB anunță că „evenimentul de la București a fost organizat de Biroul Internațional al Expozițiilor de Import din China, Ambasada Republicii Populare Chineze în România, Centrul Național de Congrese și Expoziții (Shanghai), Consiliul de Export al României, Asociația China-România pentru Promovarea Comerțului Internațional și Economiei (AFPICE), alături de Camera bucureșteană, în calitate de coorganizator, cu susținerea Bank of China (Filiala București – Europa Centrală și de Est) .

Principalele obiective ale seminarului au vizat prezentarea pe larg a manifestării expoziționale și a evenimentelor conexe, precum și promovarea oportunităților de participare pentru companiile românești interesate, în contextul în care ediția din acest an a CIIE a fost inclusă în Programul de Promovare a Exportului (PPE) 2023.

După alocuțiunile susținute de E.S. Han Chunlin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. P. Chineze în România, de Shi Huangjun, vicepreședinte al Centrului Național de Congrese și Expoziții (Shanghai), precum și de E.S. Viorel Isticioaia-Budura, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în R. P. Chineză, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa a subliniat importanța acordată de Camera bucureșteană dezvoltării relațiilor de cooperare și comercial-economice cu China, argumente în acest sens fiind cele unsprezece acorduri de cooperare semnate cu diverse camere de comerț și alte instituții din această țară, precum și faptul că o perioadă îndelungată la Beijing a funcționat o reprezentanță a CCIB. În contextul în care schimburile comerciale româno-chineze se caracterizează prin cea mai mare debalanță comercială pe care o înregistrează România la nivelul unei țări, Iuliu Stocklosa a încurajat firmele românești să valorifice oportunitățile oferite de CIIE pentru a pătrunde pe piața Chinei”.

CCIB precizează că, „potrivit AFPICE, prin Planul de Stat al R.P.Chineze sunt alocate 192 miliarde de USD pentru importul de produse alimentare și conexe din țările Europei Centrale și de Est. Dată fiind importanța acestui târg, în cea mai recentă ședința a sa, Consiliul de Export al României a decis prelungirea perioadei în care firmele interesate pot depune dosarele pentru a participa la eveniment cu subventie de la bugetul de stat, respectiv, suportarea din bugetul PPE a cheltuielilor de închiriere spații si a serviciilor aferente, precum și a 50% din costurile de transport și cazare pentru un reprezentant al fiecărei firme participante.

Ediția din acest an a CIIE va fi organizată pe șase pavilioane tematice, și anume: alimente și agricultură, automobile și automotive; industrie inteligentă, informații și tehnologii; bunuri de consum; echipamente medicale și sănătate; comerț și servicii, firmele românești având posibilitatea să participe, sub pavilion național, în oricare dintre secțiunile menționate.

Seminarul a fost precedat de o întâlnire a ambasadorului Han Chunlin, consilierului economic și comercial al Ambasadei, Song Xianmao, și vicepreședintelui Centrului Național de Congrese și Expoziții (Shanghai), Shi Huangjun, cu dr. Mihai Ionescu, președintele executiv al ANEIR, co-președinte al Consiliului de Export al României, Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, Mihai Andrițoiu, președintele AFPICE. Au fiind abordate aspecte ale colaborării comercial-economice între cele două țări și perspectivele acesteia, atât în contextul posibilei participări a României cu pavilion național la ediția din acest an a CIIE Shanghai, cât și a relativ recentei preluării a mandatului de Șef al misiunii dipomatice chineze de către ambasadorul Han Chunlin”.

Camera bucureșteană subliniază că, „la sfârșitul anului 2022, Republica Populară Chineză era al doilea partener comercial al României (după Turcia) între statele din afara Uniunii Europene (UE). China a fost a 19-a destinație pentru mărfurile exportate de țara noastră cu o pondere de 1,19%, iar la import a 6-a piață de proveniență a mărfurilor intrate în țara noastră cu o pondere de 5,89%. În 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-chineze a fost de 9 miliarde USD (+3,1% comparativ cu anul precedent), din care 1,2 mld. USD export (-14,3%) și 7,8 mld.USD import (+6,3%). Datele preliminare pentru trimestrul I a.c. indică un un volum al comerțului bilateral de 1,9 mld.USD (export 0,3 mld. USD, iar import 1,6 mld. USD).

La 30 aprilie 2023, în România erau înregistrate 13.430 firme cu capital chinezesc (locul 5) cu un capital social subscris în valoare de 407 milioane USD, care plasează R. P. Chineză pe locul 20 între statele investitoare în țara noastră”.

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...