Silvicultorii se adresează președintelui țării 

Date:

Confederația Sindicală Națională Meridian și Federația Sindicatelor Silva se adresează președintelui României, cu solicitarea de a ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege PL-x nr. 143/2023, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, considerat, în cazul legiferării, a avea efecte grave asupra resursei naturale a țării pe care o reprezintă pădurile:

Domnule Președinte,

Intervenția dumneavoastră ar putea fi salvatoare pentru pădurile României

După adoptarea de către Parlamentul României, în regim de urgență, în data de 10.05.2023, a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (Pl-x nr. 143/2023), Confederația Sindicală Națională Meridian și Federația Sindicatelor Silva au depus mai multe sesizări la Președintele României și la Avocatul Poporului, cu privire la încălcarea flagrantă a unor prevederi constituționale pe parcursul procedurilor de elaborare și adoptare a actului normativ transmis spre promulgare.

Sesizări similare, care vizează neconstituționalitatea acestui proiect de lege, au fost transmise Președintelui României și Avocatului Poporului și de către alte organizații sindicale și profesionale, Confederația Consilva, și Societatea Inginerilor Silvici „Progresul Silvic”.

Cu toate că mai multe organizații au depus obiecțiuni cu privire la neconstituționalitatea Pl-x nr. 143/2023, Avocatul Poporului a răspuns oficial că, în opinia acestei instituții, nu se impune transmiterea acestora la Curtea Constituțională.

Obiecții de neconstituționalitate ale Pl-x nr. 143/2023 au fost ridicate și de deputații aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați, care au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește încălcarea principiului bicameralismului la adoptarea proiectului de lege de către Parlamentul României. Curtea Constituțională a respins în data de 14 iunie 2023, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate invocată, și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice este constituțională, în raport cu criticile formulate de parlamentarii semnatari.

Având în vedere însă că argumentele formulate de sindicatele din silvicultură se referă la încălcarea altor prevederi din Constituția României și nu la nerespectarea principiului bicameralismului, în data de 20 iunie 2023 Federația Sindicatelor Silva și Confederația Sindicală Națională Meridian au solicitat din nou intervenția domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele României, pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la iniţiativa legislativă PL-x nr. 143/2023 – Proiect de Lege de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 109/2011.

Argumentele susținute privind neconstituționalitatea Pl-x 143/2023, au în vedere, în principal, următoarele aspecte:

  • Proiectul de lege PL-x 143/2023, act normativ de importanță economică strategică, a fost adoptat fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, fără a fi solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social și fără niciun fel de evaluare a impactului socio-economic, a impactului financiar și a impactului juridic (pentru a se analiza care sunt implicaţiile pe care noua reglementare le va avea asupra economiei naționale și asupra legislaţiei în vigoare);
  • Prin modificările propuse de PL-x nr. 143/2023 se deturnează sensul calității de administrator al bunurilor proprietate publică a statului, cu impact negativ garantat asupra pădurilor proprietate publică și economiei naționale, știrbindu-se interesul național raportat la actul de administrare al fondului forestier sub toate componentele acestuia, inclusiv valorificarea/comercializarea productelor proprietății publice de interes național;

Numărul total de întreprinderi publice care urmează a fi afectate de prevederile PL-x nr. 143/2023, dacă va fi promulgat ca lege, este de peste 230 de regii autonome existente la nivel național și peste 1500 de regii publice de interes local.

Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de multe alte regii ale statului, (Autoritatea Rutieră Română, Administrația Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa, Administrația Fluvială a Dunării de Jos, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, etc.) este Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, regie autonomă de interes național care gestionează pădurile statului.

Romsilva administrează în prezent o suprafață de 3,1 mil. ha păduri proprietate publică a statului (48% din fondul forestier național), la care se adaugă 1,1 mil. ha păduri aparținând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea și serviciile silvice și funcționează încă de la înființarea sa, din anul 1991, pe bază de autogestiune, în condiții de eficiență economică, înregistrând în fiecare an profit și fiind un contribuabil major la bugetul de stat.

În cazul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică a statului prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile și unitare a fondului forestier și va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare, transport și prelucrare a lemnului, generând un impact socio-economic semnificativ, majorarea cheltuielilor statului și diminuarea veniturilor la bugetul național.

Federația Sindicatelor Silva împreună cu Confederația Sindicală Națională Meridian vor susține în continuare, prin toate mijloacele legale, menținerea activităților economice în cadrul structurilor de administrare existente la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Silvicultorii fac un apel public pe această cale la Președintele României, în calitatea sa de garant al respectării Constituției, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la excepțiile de neconstituționalitate formulate de Federația Sindicatelor Silva și Confederația Sindicală Națională Meridian, în ce privește Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (Pl-x nr. 143/2023).

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate