Soluții inovatoare pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor

Date:

Idei pentru sursele de energie ale viitorului au fost etalate prin proiectul Sci-Tech Challenge, organizat de Junior Achievement și ExxonMobil, care „încurajează tinerii să își aplice cunoștințele în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM) și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale pentru a răspunde provocărilor viitoare”.

Etapa europeană a proiectului, în format online, a reunit 25 de elevi din Belgia, Cipru, Italia, Olanda și România repartizați în cinci echipe mixte, având ca obiectiv prezentarea de „soluții inovatoare pentru rezolvarea unei teme legate de gestionarea deșeurilor în timpul și după un festival de muzică în aer liber”. Din echipa câștigătoare, „GreenFest”, care a prezentat cea mai inovatoare idee, au făcut parte și doi dintre reprezentanții României: elevii Hurmuzache Vlad Alexandru, de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța și Muscoi Vlad Nicolae, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia.

Soluția câștigătoare propune „utilizarea unui biocombustibil creat prin lichefierea hidrotermală a deșeurilor alimentare și a ustensilelor fabricate din celuloză pentru alimentarea camioanelor folosite pentru transportul produselor în timpul diferitelor ediții ale festivalului. În plus, camioanele vor avea capacitatea de a susține refrigerarea produselor în timpul zilei, utilizând biocombustibil pentru a asigura răcirea adecvată în timpul nopții”.

România a fost reprezentată de asemenea la finala la Sci-Tech Challenge de elevii Matei Eugen Vlăduț, de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, Vlădăreanu Iulia Cristiana, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, Stoica Ioana Cătălina, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, Sandu Emil, de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, Constanța.

Juriu internațional a fost compus din Virginia Janssens, director general la PlasticsEurope; Markus Liebhard, profesor la Institutul de Învățământ Tehnic Superior „Wolfsberg” din Austria; Mónica Pérez Lobo, director pentru sustenabilitate și ESG la Toyota; Nikolaas Baeckelmans (președinte), vicepreședinte cu afaceri europene la ExxonMobil.

Joanna Drake, director general adjunct – DG pentru mediu al Comisiei Europenea declarat că „viitorul este Verde, iar tinerii talentați de astăzi sunt cei care pot face Europa noastră de mâine mai rezistentă, inclusivă și durabilă. Cunoașterea profundă a tehnologiilor intensive de date și abilitățile asociate vor fi cruciale în găsirea de răspunsuri la provocările de mediu; schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea în mod special”.

Philippe Ducom, președinte al ExxonMobil Europa: „Abilitățile STEM sunt esențiale pentru a face față provocărilor din societate, cum ar fi deșeurile din mediul înconjurător, prin soluții practice precum reciclarea sporită a plasticului, îmbunătățiri în recuperarea deșeurilor din plastic și tehnologii inovatoare de reciclare. ExxonMobil este dedicată să inspire și să pregătească elevii pentru a urma cariere în domeniile STEM. Acesta este motivul pentru care trebuie să motivăm tinerii oameni de știință, specialiști în tehnologie, ingineri și matematicieni; ei vor fi inovatorii de mâine”.

Salvatore Nigro, CEO JA Europa: „Sci-Tech Challenge a provocat tinerii din Europa să abordeze tema reciclării în contextul unui eveniment de masă, aceștia folosindu-se de creativitatea lor antreprenorială pentru a servi unei cauze bune. În vederea atingerii obiectivelor Acordului Verde, care vizează realizarea unei economii durabile și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050, școlile noastre trebuie să sprijine dezvoltarea abilităților STEM și de antreprenoriat în formarea următoarelor generații pentru a transforma aceste provocări în oportunități”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Metaplanet adoptă bitcoin ca activ strategic de rezervă  

Metaplanet Inc, o companie listată...

Stablecoins pe infrastructura Bitcoin, tot mai aproape de realitate

Stablecoins care rulează pe o infrastructură Bitcoin sunt tot...

Genesis Digital Assets va înființa un centru de minerit Bitcoin în Argentina, alimentat de gaze reziduale

Genesis Digital Assets (GDA), una dintre cele mai mari...

Bitcoin scade din nou la pragul de 60.000 de dolari

Bitcoin nu a reușit să se consolideze pe baza...