Sprijin pentru integrare socială

Date:

Asociația pentru Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) derulează o campanie de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare, înclusă în proiectul „Servicii integrate pentru incluziunea romilor”. Cu sprijinul cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Gălbinaşi, județul Călărași, campania a continuat cu o acțiune educativă și socială tip „vânătoare de comori”. Au participat 44 de copii, elevi în ciclurile primar și gimnazial, grupați în echipe, care s-au întrecut în a răspunde corect unor ghicitori plasate strategic pe un traseu din centrul comunei.

Nicolae Dobrescu, director executiv HAO, managerul proiectului: „Prin derularea acestei campanii urmărim să oferim etnicilor romi oportunitatea de a se implica în viața comunității și de a descoperi modalități accesibile de a petrece timp de calitate, în compania familiei, colegilor, vecinilor. Concret, în perioada următoare, echipele noastre de la Medgidia și Gălbinași pregătesc, pe lângă evenimente de acest tip, o serie de acțiuni de voluntariat realizate împreună cu membri ai populației majoritare. Cele mai relevante imagini de la aceste activități, dar și scene din viața etnicilor romi (obiceiuri, meșteșuguri) vor fi incluse în patru expoziții de fotografie, câte două în fiecare localitate în care intervenim. Ne dorim astfel să contribuim la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnicii romi și la îmbunătățirea relațiilor acestora cu populația majoritară.” 

Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS: „Participarea a fost deschisă oricărui doritor.Toate echipele au câștigat, indiferent de răspunsurile date. Premiile au constat în pachețele cu dulciuri și în dovleci și dovlecei, pe care copiii au fost invitați să-i sculpteze și să-i decoreze, după gustul și imaginația fiecăruia. La rândul lor, mămicile și bunicile micilor participanți au gătit prăjituri pentru copiii victorioși. Principalul instrument folosit pentru a încuraja acceptarea reciprocă în rândul copiilor a fost lucrul în echipă. Nimeni nu a stat deoparte, iar zâmbetul a fost la el acasă.” 

Organizatorii precizează că „proiectul Servicii integrate pentru incluziunea romilor este implementat în perioada februarie 2022-ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării”.

Beneficiare sunt, în principal, „800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...