Standardul pentru guvernanța organizațiilor, lansat în România

Date:

Standardul SR ISO 37000 – Guvernanța organizațiilor, caracterizat ca „unul
din cele mai relevante standarde internaționale recent adoptate”, a fost lansat în România de Asociația Administratorilor Independenți (AAI), Organismul Național de Standardizare (ASRO) și școala de afaceri Envisia Board of Elite. 

Lansarea a fost susținută prin derularea conferinței „SR ISO 37000, Girul Calității în Guvernanță”, organizatorii argumentând în acest sens: „Considerăm că nu doar România se află într-un moment de răscruce în ceea ce privește calitatea actului de guvernare, ci întreaga lume. Ne aflăm  constant sub presiunea nevoii de asigurare a competitivității companiilor, a provocărilor climatice, a creșterii diferențelor și inechităților socio-culturale sau a evoluțiilor macroeconomice negative. Standardul ISO 37000 privind guvernanța organizațiilor creează punți peste granițe prin asigurarea unui limbaj comun în domeniul guvernanței, precum și garanția că dacă standardele sunt respectate, promisiunea făcută către client este adevărată. Suntem extrem de bucuroși că ASRO, AAI și Envisia – Board of Elites, au cooperat în scopul promovării standardului SR: ISO 37000 privind guvernanța organizațiilor.”

Cu trimitere aplicativă către îmbunătățirea actului de guvernanță a companiilor românești, reuniunea de lansare a oferit cadrul unei dezbateri profesioniste cuprinzătoare. Un prim panel a fost dedicat standardizării, moderat de directorul general al ASRO, Iuliana Chilea. Au participat membri ai comunității de business din România, care au evidențiat importanța standardelor, nu doar pentru mediul de afaceri, ci pentru întreaga comunitate. Dr. Victoria Hurth, coordonatorul grupului de lucru care a elaborat standardul ISO 37000, s-a referit la elaborarea standardului ISO 37000, subliniind că „principalele beneficii pe care acesta le aduce sunt încrederea și responsabilitatea”.

Panelul 2, moderat de Simona Fătu, președinte al Consiliului Director al AAI, a evidențiat opinii dintr-o diversitate de perspective privind obiectivele companiilor, repartizarea valoarii adăugate create de companie, responsabilitățile în elaborarea obiectivelor generale. Opinia de ansamblu a fost că, „pentru a exista și a se dezvolta, companiile au nevoie de alinierea tuturor celor trei concepte de scop, obiective și mod de împărțire a valorii între părțile interesate, iar potrivit standardului, acesta este rolul principal al celor care  guvernează societățile”.    

Panelul 3, moderat de Adriana Lobdă, cofondator al Envisia Boards of Elite, a oferit cadrul unui schimb de idei privind rolul administratorilor neexecutivi aflați în structurile de guvernanță ale societăților, provocările din practică cu care ei se confruntă, nevoia de standardizare pentru o bună guvernanță. A reieșit „nevoia de educare continuă a administratorului neexecutiv în demersul de a face față unui mediu complex, volatil și incert, pentru a asigura alinierea intereselor părților interesate în beneficiul organizației”.

Înregistrarea evenimentului poate fi accesată pe youtube:

 

Mai multe detalii despre eveniment la: https://www.asro.ro/sr-iso-37000-girul-calitatii-in-guvernanta/

Standardul poate fi achizitionat de pe magazinul online asro: https://magazin.asro.ro/ro/standard/277533

ASRO – Organismul Național de Standardizare este definit ca „platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale. Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție, pentru o gama tot mai largă de părți interesate, a unui cadru ușor accesibil, necesar pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizații și accesul la standarde. Contact: https://www.asro.ro”.

Asociația Administratorilor Independenți (AAI) „reunește profesioniști aflați în structurile de guvernanță ale societăților cu precădere membri ai consiliilor de administrație, consiliilor de supraveghere. Misiunea AAI este de creștere permanentă a profesionalismului membrilor săi și de promovare a standardelor de guvernanță.  AAI este membru ecoDa – Confederația Europeană a Institutelor și Asociațiilor Directorilor Neexecutivi – platforma europeană care reunește asociațiile profesionale reprezentative din țările europene. Pentru mai multe detalii vă rugăm accesați https://www.administratorindependent.ro/”.

Envisia este recunoscută ca „prima școală de afaceri din România dedicată membrilor consiliilor de administrație, executivilor C-suite, precum și specialiștilor cu înaltă expertiză care vizează aceste poziții. Misiunea Envisia este de a dezvolta prin educație și servicii specializate, generații de directori care întruchipează profesionalismul, conduită etică și responsabilitatea, adăugând valoare întreprinderilor și comunității. Envisia promovează activ practici de guvernanță corporativă responsabilă, pregătind companiile și consiliile lor de administrație pentru ritmul contemporan al provocărilor curente și viitoare”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...