Techcelerator și Google lansează „Advancing AI #3”

Date:

Techcelerator și Google lansează „Advancing AI #3”, programul de accelerare dedicat startupurilor din Sud-Estul Europei care dezvoltă produse folosind inteligența artificială. Programul vizează mai multe startupuri, inclusiv pe cele care au deja tracțiune

Cele mai performante echipe ar putea primi până la 500.000 euro de la GapMinder și cei peste 70 de investitori VC europeni din comunitatea Techcelerator

  • Perioada de aplicare la programul Advancing AI#3 este 26 octombrie – 10 decembrie 2022. În program vor fi selectate 12-15 companii
  • Programul va avea două module (track-uri) paralele și complementare – unul de „MVP Acceleration”, dedicat companiilor early-stage cu un prototip în curs de validare, și unul de „Investment Readiness”, care vizează companii cu tracțiune și strategie go-to-market, companii pregătite să ridice runde de tipul pre-seed/seed;
  • Toate companiile din program vor primi beneficii de peste 200.000 de euro de la partenerii Techcelerator și Google for Startups
  • În timpul și după program, echipele cu cele mai bune performanțe vor fi invitate la sesiuni suplimentare de investment readiness și vor avea șansa de a atrage runde de finanțare early-stage de 300 000 – 500 000 de euro.
  • Startupurile vor beneficia de un program personalizat de dezvoltare de produs și consultanță din partea mentorilor și a experților programului, adaptat etapei de validare a produsului în care se află și corelat cu strategia go-to-market care vizează extinderea în domenii sau teritorii noi

Techcelerator, cel mai activ accelerator din România, și Google for Startups au lansat cea de a treia ediție a programului de accelerare „Advancing AI”, dedicat startupurilor din regiunea Europei de Sud-Est care dezvoltă produse folosind inteligența artificială / machine learning. Comparativ cu anii anteriori, ediția a treia vizează mai multe startupuri, inclusiv pe cele aflate în stadii mai avansate, care au deja tracțiune și o strategie go-to-market.

Etapa inițială a programul are o durată de trei luni, iar aplicațiile sunt deschiseaici,în perioada 26 octombrie – 10 decembrie 2022. Sunt vizate atât start-upurile locale, cât și companiile din Sud-Estul Europei, care folosesc inteligența artificială/machine learning pentru a dezvolta produse tehnologice scalabile la nivel global.

Programul va selecta între 12-15 companii care îndeplinesc următoarele criterii:

  • o echipă solidă cu abilități complementare – formată din minim doi cofondatori
  • un produs/ soluție scalabilă global care are la bază una din următoarele tehnologii: AI, ML (Machine Learning), Deep Learning, Big Data, Cloud, DevOps, Robotic Process Automation – RPA, Blockchain, Advanced Analytics.

Module pentru start-upuri early-stage si companii mai avansate, care au deja tracțiune

Pentru a sprijini cât mai multe start-upuri, Advancing AI#3 va avea include două module (track-uri): unul de MVP Acceleration – dedicat startupurilor early-stage și unul de Investment Readiness – dedicat companiilor care au deja tracțiune și vor să se pregătească pentru runde de finanțare de tipul pre-seed/seed.

Companiile early-stage vor avea acces la un program de experimentare-validare construit pentru a le susține în definirea unei strategii de go-to-market, în timp ce companiile mai avansate vor beneficia de pregătirea necesară pentru scalarea produsului si a accesa surse adiționale de finanțare, Techcelerator facilitând, totodată, interacțiunea lor cu peste 70 de fonduri VC europene.

Verticalele targetate

Programul targetează următoarele sub-verticale: AI Analitic (aplicații precum analiza sentimentului, evaluarea riscului pentru furnizori), AI Funcțional (IoT, roboți), AI Interactiv (asistenți inteligenți, chatbots), AI Text (recunoașterea textului, conversia discursului în text), AI vizual (Computer Vision, Realitate Augmentată) și „AI & Data development tools”.

Odată cu aceasta edițtie, pe lângă aplicațiile care vizează domenii precum enterprise SaaS, FinTech – InsurTech, eHealth, PropTech, AgriTech, Tech pentru sustenabilitate / ESG, programul va adresa și startupurile care dezvoltă produse și soluții dedicate unor industrii ca: Aerospațial & Apărare, Securitate Cibernetică, Design & Producție de Procesoare și platforme emergente Web3.

Dacă în cazul companiilor early-stage se va ține cont de stadiul POC-ului/ MVP-ului și de adresabilitatea produsului, în ceea ce privește companiile mai avansate, printre criteriile de selecție se regăsesc tracțiunea pe care produsul o are deja și strategia go-to-market

Experți deep-tech și în dezvoltare de business

Pe toată durata programului Advancing AI#3, startupurile vor avea acces la experți dedicați deep-tech și dezvoltare de business pe lângă investitori dedicați zonei de AI/ML, lideri din tehnologie care integrează deja inteligența artificială în produsele lor, precum și la parteneri locali și internaționali din sectorul privat și public care îi vor ajuta la prototiparea și validarea soluțiilor dezvoltate.

În plus, pe durata programului de accelerare, startupurile participante vor beneficia de mentorat și consultanta pentru a-și atinge obiectivele de creștere, precum și de resurse de învățare și  know-how (Design Thinking for deep-tech, Growth Sprints, AI&ML Product Development) oferite de rețeaua globală de mentori din cadrul Google for Startups, acces la mentori & consultanți de strategie de la DeepMind, Boston Consulting Group, McKinsey, PwC, Bit Sentinel și alții. De asemenea, există oportunitatea de matchmaking cu peste 200 de mentori și experți din comunitatea Techcelerator & DefCamp.

Beneficii de peste 200.000 de euro de la partenerii Techcelerator

Toate companiile incluse în programul „Advancing AI” vor primi beneficii de la partenerii Techcelerator în valoare de peste 200.000 de euro: acces gratuit Google Cloud, credite Stripe, conturi HubSpot pentru startup-uri, produse software FreshWorks & Notion și altele.

Pana acum, Techcelerator și GapMinder au investit și accelerat un grup important de companii deep-tech din Europa de Sud-Est care au atras runde subsecvente de finanțare Pre-seed, Seed și Serie A. Printre acestea se numără Amsimcel (laureatul român al acceleratorului Consiliului European pentru Inovare în 2022 – rundă mixtă de 4,8 milioane de euro), MedicAI, Rayscape (fost XVision, cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 1 milion de euro), Soleadify (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 1,5 milioane de dolari), Synaptiq, Machinations (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 3,3 milion de dolari), Data Against Data, SecurifAI, Aggero (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 2 milioane de dolari), Cyscale (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 3 milioane de euro) și TypingDNA. Notabil este faptul ca Typing DNA a atras investiții și implicarea Gradient Ventures San Francisco – fondul de investiții cu capital de risc specializat pe AI al Google.

Cristian Dascălu, Techcelerator: Vrem ca start-upurile să fie mereu pregătite pentru atragerea de investiții valoroase

„Inteligența Artificială este un motor vital pentru noua economie digitală. Impactul pozitiv net al AI asupra Produsului Intern Brut al marilor economii urmează să depășească 13,5% până în 2030, conform datelor PwC. De cinci ani, Techcelerator susține startupurile din România pentru ca acestea să-și dezvolte know-how-ul și capacitatea de a se extinde la nivel internațional. Începând din 2021 ne-am lărgit aria de interes asupra întregii Europe de Sud-Est. Împreună cu partenerii noștri – GapMinder, TechAngels și Google for Startups – suntem foarte implicați în susținerea activităților locale AI. Obiectivul nostru este consolidarea continuă a ecosistemului de startupuri AI pentru ca acestea să dezvolte soluții și produse inovatoare și să fie mereu mai bine pregătite pentru atragerea de investiții valoroase. De aceea am și lărgit aria de adresabilitate a acestei ediții Advancing AI, care acum vizează atât startupurile early-stage, cât și companiile aflate în stadii mai avansate de dezvoltare”, a declarat Cristian Dascălu, partener GapMinder VC și cofondator al Techcelerator.

„Inteligența Artificială este una dintre cele mai importante tehnologii în prezent, cu un potențial imens de a împinge progresul în toate domeniile. Google a susținut mereu tehnologiile noi, astfel implicarea noastră în programul AdvancingAI și, implicit, sprijinirea startupurilor care inovează cu adevărat este o continuare a eforturilor noastre la nivel local și global”, a afirmat Dan Oros, Head of Marketing, Google & YouTube Romania.

„GapMinder sprijină companiile care se află în avangarda tehnologiei, cele care dezvoltă soluții bazate pe Inteligența Artificială numărându-se printre principale noastre interese. Începând cu această ediție a AdvancingAI suntem și mai ambițioși și ne propunem să investim aproximativ 1,5-2 milioane de euro într-o rundă și până la 10 milioane de euro ca rundă de follow-on”, a declarat Dan Mihăescu, partener fondator GapMinder.

Împreună cu Google for Startups și cu susținerea GapMinder, Tech Angels, SeedBlink, ROTSA – Romanian Tech Startups Association și Bucharest AI, Techcelerator a lansat 100 AI Startups, o hartă a startupurilor de inteligență artificială fondate în România sau cu fondatori români.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...