Tehnologie pentru curăţarea apelor

Date:

Proiectul „Cu Apele Curate” aplicat de AsociațiaMaiMultVerde” a pornit un program de curățare a apele de deșeuri din plastic folosind un produs al tehnologiei avansate: o dronă Waste Shark caracterizată drept „una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare. Drona navighează la suprafața apelor și colectează până la 500 de kilograme de deșeuri într-o zi. Acest tip de dronă a fost inventat în 2016 de compania olandeză RanMarine și poate fi întâlnită în orașe precum Rotterdam, Cape Town, Baltimore și Dubai. O dronă Waste Shark costă 21.800 de euro”. Asociaţia „MaiMultVerde” a achiziţionat drona şi o foloseşte deocamdată pe Dunăre şi ulterior pe afluenţi, într-un program initiat împreună cu Lidl România, derulat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

Cu ocazia demonstraţiei inaugurale (foto), Doru Mitrana, Președintele Asociației „MaiMultVerde”, a comparat rolul unei astfel de drone cu al unui „echipament medical la care faci apel când e nevoie, în rest mai valoroasă fiind prevenţia”. În general, a accentuat el, „calitatea apelor Dunării este influențată de starea tuturor afluenților săi, așadar o Dunăre cu apele curate, fără plastic, presupune o Românie cu apele curate, pentru care este necesară implicarea noastră, a tuturor: cetățeni și autorități riverane, organizații non-guvernamentale, companii și instituții centrale. Ține de noi să identificăm și să implementăm soluții de prevenire și combatere a poluării cu plastic a apelor Dunării, inclusiv inovații tehnologice, sustenabile și cu efecte pozitive pe termen lung”.

Din perspectiva mediului de business, Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR la Lidl România,a apreciat că„proiectul Cu Apele Curate este un demers necesar, care are ca obiectiv o Dunăre așa cum ar trebui să fie și să rămână cât mai mult timp: fără plastic și cu o biodiversitate neafectată de deșeuri” şi a subliniat: „Am pornit la drum împreună cu MaiMultVerde în acest proiect și pentru că el se aliniază strategiei REset Plastic a grupului Schwarz, care cuprinde 5 zone de acțiune, printre care măsurile de ecologizare și educare în domeniu, cu scopul de a diminua efectele negative ale poluării cu plastic. Sperăm ca proiectul să crească și cu sprijinul altor companii, pentru ca impactul și rezultatele sale să fie din ce în ce mai mari și pe termen cât mai lung”.

Anterior acestui program, proiectul „Cu Apele Curate” a desfăşurat acțiuni de igienizare în Delta Dunării şi în oraşele Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Cernavodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița, Brăila, Galați, Tulcea, Călărași. 550 de voluntari au strâns 6,5 tone de plastic, au fost amenajate și dezvoltate infrastructuri de colectare a deșeurilor (90 tone de plastic colectate până acum), s-au desfăşurat activități educative, de informare și de organizare comunitară cu peste 350 de persoane; programul continuă. Este în derulare programul de granturi acordate de Lidl România pe tema „Cu Apele Curate”, pentru „proiecte ce răspund obiectivului general de reducere a poluării cu plastic a apelor Dunării. Suma totală disponibilă pentru finanțare este de 1.130.000 de lei, iar termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 28 octombrie 2019, ora 18:00”. Detalii, pe http://grantwizard.ro/communitygrant/.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...